Pomoc w identyfikacji niedoboru.
Pomoc w identyfikacji niedoboru.
Od kilku dni coś dziwnego dzieje się z moimi roślinami. Najbardziej martwi mnie to, że stożki wzrostu praktycznie przestały się rozwijać. Nowe liście są jakieś zniekształcone, nie otwierają się prawidłowo, wyglądają jakby były poskręcane i zatrzymane w połowie drogi. Do tego łodygi wydają się bardziej kruche niż wcześniej, łatwiej się łamią. Najpierw myślałem, że to kwestia niedoboru wapnia albo magnezu, bo o tym czytałem najczęściej, ale objawy nie do końca się zgadzają. Sam już nie wiem, co jest grane.
- Załączniki
-
- Zdjęcie.jpg (434.2 KiB) Przejrzano 32 razy
- Mistrz Kung Fu
- Gibony
Re: Pomoc w identyfikacji niedoboru.
To, co widać, bardzo pasuje do niedoboru boru. W przypadku wapnia czy magnezu liście zwykle żółkną w specyficzny sposób albo pojawiają się nekrozy, natomiast przy borze najbardziej cierpią właśnie stożki wzrostu i młode części rośliny. To dlatego, że bor odpowiada m.in. za transport cukrów, rozwój ścian komórkowych i podziały komórkowe. Bez niego nowe tkanki nie mogą się prawidłowo tworzyć. Dlatego roślina wygląda tak, jakby zatrzymała się w miejscu. Objawy, o których wspomniałeś kruche łodygi, zahamowany wzrost, poskręcane młode liście to typowe sygnały, że brakuje tego mikroelementu.
Czyli to faktycznie może być bor? To by sporo tłumaczyło. Ale zastanawiam się, skąd taki niedobór mógł się wziąć. Wydawało mi się, że używam nawozów pełnych, które zawierają mikroelementy.
- Mistrz Kung Fu
- Gibony
Masz rację, większość nawozów faktycznie zawiera mikro, w tym bor, ale problem często nie leży w samej ilości, tylko w dostępności. Bor jest szczególnie wrażliwy na pH podłoża. Jeśli pH poszybowało w górę, powyżej optymalnego zakresu (dla gleby okolice 6,0–6,5, a dla hydroponiki jeszcze trochę niżej), to roślina nie jest w stanie go pobrać, nawet jeśli w roztworze jest. Dodatkowo, przy intensywnym podlewaniu wodą z niską zawartością mikroelementów, system korzeniowy może nie mieć wystarczającego dostępu do boru. Warto też pamiętać, że susza lub zbyt suche powietrze ograniczają transport boru w roślinie, bo przemieszcza się on głównie wraz z transpiracją.