Pomoc w identyfikacji niedoboru.

Wszystko o uprawie i hodowli marihuany, czyli roślin konopi indyjskich.
Szoszon
Gibony
Gibony

Pomoc w identyfikacji niedoboru.

Post autor: Szoszon »

Od kilku dni coś dziwnego dzieje się z moimi roślinami. Najbardziej martwi mnie to, że stożki wzrostu praktycznie przestały się rozwijać. Nowe liście są jakieś zniekształcone, nie otwierają się prawidłowo, wyglądają jakby były poskręcane i zatrzymane w połowie drogi. Do tego łodygi wydają się bardziej kruche niż wcześniej, łatwiej się łamią. Najpierw myślałem, że to kwestia niedoboru wapnia albo magnezu, bo o tym czytałem najczęściej, ale objawy nie do końca się zgadzają. Sam już nie wiem, co jest grane.
Załączniki
Zdjęcie.jpg
Zdjęcie.jpg (434.2 KiB) Przejrzano 16 razy
Awatar użytkownika
Mistrz Kung Fu
Gibony
Gibony

Re: Pomoc w identyfikacji niedoboru.

Post autor: Mistrz Kung Fu »

To, co widać, bardzo pasuje do niedoboru boru. W przypadku wapnia czy magnezu liście zwykle żółkną w specyficzny sposób albo pojawiają się nekrozy, natomiast przy borze najbardziej cierpią właśnie stożki wzrostu i młode części rośliny. To dlatego, że bor odpowiada m.in. za transport cukrów, rozwój ścian komórkowych i podziały komórkowe. Bez niego nowe tkanki nie mogą się prawidłowo tworzyć. Dlatego roślina wygląda tak, jakby zatrzymała się w miejscu. Objawy, o których wspomniałeś kruche łodygi, zahamowany wzrost, poskręcane młode liście to typowe sygnały, że brakuje tego mikroelementu.
ODPOWIEDZ