Paczki pod kontrolą KAS.

Wasze wpadki i przypały oraz porady prawne.
Miron
Gibony
Gibony

Paczki pod kontrolą KAS.

Post autor: Miron »

Czytaliście ten artykuł o paczkach z growkitami? Szczerze mówiąc, trochę mnie to wkurzyło. Czuję się jakbym był cały czas pod obserwacją. Przecież kupuję coś legalnego, a i tak mogę wpaść w pole zainteresowania KAS!

https://trawka.org/blogs/entry/103-kas- ... -kontroli/
Awatar użytkownika
Szczypiorek
Gibony
Gibony

Re: Paczki pod kontrolą KAS.

Post autor: Szczypiorek »

Rozumiem, że może to denerwować, ale spróbuj spojrzeć na to z perspektywy procedury. KAS nie robi tego personalnie, nie siedzą i nie szukają konkretnie ciebie. To typowanie paczek pod kątem ryzyka. Paczki z growkitami są po prostu statystycznie bardziej „wrażliwe”.
Miron
Gibony
Gibony

No właśnie, tylko że dla mnie to „statystyczne” wrażliwe oznacza: może mnie to spotkać. Ja robię wszystko legalnie, a i tak mogę mieć kontrolę w domu, spisanie danych, stres, a może nawet opóźnienie paczki. To nie jest uczciwe.
Awatar użytkownika
Mr White
Gibony
Gibony

Post autor: Mr White »

Nie mówię, że jest przyjemnie, ale to nie jest kara ani represja. Autor artykułu podkreśla, że paczka może zostać po prostu sprawdzona i puszczona dalej. Często to formalność, żeby upewnić się, że wszystko jest zgodne z prawem.
Miron
Gibony
Gibony

Dla mnie każda kontrola w domu to naruszenie prywatności. Poza tym te systemy profilowania… kto wie, co tam jeszcze zapisują o ludziach? Ja nie chcę, żeby każde moje zamówienie było w bazie danych jako „ryzykowne”.
ODPOWIEDZ