Objawy niedoboru potasu.
Objawy niedoboru potasu.
Słuchajcie, mam chyba jakiś problem z roślinami. Od paru dni zauważyłem, że dolne liście zaczęły żółknąć od krawędzi. Najpierw wyglądało to jakby odbarwienia, takie jak przy niedoborze azotu, ale teraz brzegi zaczynają się robić brązowe i jakby suche. W dotyku są kruche, jakby się przypalały. Zastanawiam się, czy to nie jest przypadkiem brak potasu, bo rośliny są już w trzecim tygodniu kwitnienia, a ja może daję za mało nawozu z K.
Re: Objawy niedoboru potasu.
To bardzo możliwe. Objawy, które opisujesz, czyli żółknięcie liści od brzegów i te spalone końcówki, to typowy znak niedoboru potasu. U konopi dzieje się tak często właśnie w okresie kwitnienia, bo wtedy zapotrzebowanie na potas rośnie odpowiada on za produkcję cukrów, transport składników odżywczych i ogólnie za energię w procesie fotosyntezy. Jak jest go za mało, to roślina zaczyna zjadać starsze liście, żeby utrzymać górne partie.
Widziałem to wiele razy liście najpierw żółkną na krawędziach, potem robią się brązowe i skręcają się do góry. A jeśli sytuacja się pogłębia, to całe liście mogą się zwijać, a kwiaty przestają rosnąć tak szybko.
Widziałem to wiele razy liście najpierw żółkną na krawędziach, potem robią się brązowe i skręcają się do góry. A jeśli sytuacja się pogłębia, to całe liście mogą się zwijać, a kwiaty przestają rosnąć tak szybko.
- Szczypiorek
- Gibony

U mnie kiedyś było podobnie zacząłem od razu podejrzewać niedobór azotu, ale to był właśnie potas. Dobrze jest też spojrzeć na łodygi. Jeśli zaczynają się przebarwiać na fioletowo lub czerwono, to często też wskazuje na brak potasu. W dodatku rośliny mogą wyglądać, jakby miały mniej wigoru liście są sztywne, mniej elastyczne, a nowe przyrosty rosną wolniej. Warto też pamiętać, że nawet jeśli nawozu jest teoretycznie wystarczająco, to przy zbyt wysokim pH gleby potas może być dla rośliny trudno dostępny. Jak masz pH w okolicach 7, to już może być problem, bo konopie najlepiej przyswajają potas w zakresie 6,0–6,5. Czasem wystarczy lekko zakwasić podłoże i już widać poprawę.
No właśnie, pH mam ostatnio koło 7,1–7,2, bo podlewam wodą z kranu, a ona jest dość twarda. Czyli może faktycznie problem nie tyle z nawozem, co z przyswajalnością. Myślałem, że jak daje regularnie nawóz NPK, to wszystko jest ok, ale chyba potas się po prostu blokuje.