Jakie oświetlenie dla automatów?

Wszystko o uprawie i hodowli marihuany, czyli roślin konopi indyjskich.
Edgar
Gibony
Gibony

Jakie oświetlenie dla automatów?

Post autor: Edgar »

Ostatnio czytałem trochę o uprawie automatów i wszędzie powtarzają, że najważniejsze jest światło. Ale mam mętlik w głowie jakie oświetlenie faktycznie sprawdza się najlepiej?
Awatar użytkownika
Turek
Gibony
Gibony

Re: Jakie oświetlenie dla automatów?

Post autor: Turek »

To prawda, światło to podstawa, bo automaty mają krótki cykl życia, więc nie ma miejsca na błędy. Różnią się od fotoperiodycznych tym, że nie trzeba im zmieniać cyklu na 12 godzin światła i 12 ciemności, żeby zakwitły. Same przechodzą w fazę kwitnienia, niezależnie od ilości światła. Dlatego najczęściej stosuje się schematy 18/6 albo nawet 20/4 czyli roślina dostaje 18 albo 20 godzin światła dziennie i tylko krótki odpoczynek w ciemności. Dzięki temu ma więcej energii do fotosyntezy i szybciej rośnie.
Edgar
Gibony
Gibony

No właśnie, ale czy każde źródło światła nadaje się do automatów? Widziałem lampy HPS, LED-y, a nawet świetlówki CFL. Trochę trudno się połapać.
Awatar użytkownika
Turek
Gibony
Gibony

Post autor: Turek »

Najpopularniejsze są LED-y i HPS-y. HPS-y, czyli sodówki wysokoprężne, były standardem przez wiele lat, bo dobrze oświetlają rośliny w fazie kwitnienia, dając ciepłe, żółto-pomarańczowe światło. Minusem jest to, że grzeją jak piekarnik, więc trzeba mieć mocny wyciąg i wentylację, żeby nie przegrzać namiotu. Automaty źle znoszą stres cieplny, bo jeśli choć przez kilka dni mają za gorąco, to spowalnia im to rozwój, a ich cykl jest na tyle krótki, że nie zdążą tego nadrobić.
Edgar
Gibony
Gibony

To rozumiem, że LED-y są pod tym względem bezpieczniejsze?
ODPOWIEDZ