Jakie oświetlenie dla automatów?
Jakie oświetlenie dla automatów?
Ostatnio czytałem trochę o uprawie automatów i wszędzie powtarzają, że najważniejsze jest światło. Ale mam mętlik w głowie jakie oświetlenie faktycznie sprawdza się najlepiej?
Re: Jakie oświetlenie dla automatów?
To prawda, światło to podstawa, bo automaty mają krótki cykl życia, więc nie ma miejsca na błędy. Różnią się od fotoperiodycznych tym, że nie trzeba im zmieniać cyklu na 12 godzin światła i 12 ciemności, żeby zakwitły. Same przechodzą w fazę kwitnienia, niezależnie od ilości światła. Dlatego najczęściej stosuje się schematy 18/6 albo nawet 20/4 czyli roślina dostaje 18 albo 20 godzin światła dziennie i tylko krótki odpoczynek w ciemności. Dzięki temu ma więcej energii do fotosyntezy i szybciej rośnie.
No właśnie, ale czy każde źródło światła nadaje się do automatów? Widziałem lampy HPS, LED-y, a nawet świetlówki CFL. Trochę trudno się połapać.
Najpopularniejsze są LED-y i HPS-y. HPS-y, czyli sodówki wysokoprężne, były standardem przez wiele lat, bo dobrze oświetlają rośliny w fazie kwitnienia, dając ciepłe, żółto-pomarańczowe światło. Minusem jest to, że grzeją jak piekarnik, więc trzeba mieć mocny wyciąg i wentylację, żeby nie przegrzać namiotu. Automaty źle znoszą stres cieplny, bo jeśli choć przez kilka dni mają za gorąco, to spowalnia im to rozwój, a ich cykl jest na tyle krótki, że nie zdążą tego nadrobić.
To rozumiem, że LED-y są pod tym względem bezpieczniejsze?
- Szczypiorek
- Gibony
Dokładnie. LED-y nowej generacji mają pełne spektrum światła, zbliżone do naturalnego słońca, więc nadają się i do fazy wegetatywnej, i do kwitnienia. Do tego zużywają mniej prądu niż HPS-y i wydzielają znacznie mniej ciepła. To oznacza, że łatwiej utrzymać stabilne warunki w pomieszczeniu, a automaty tego właśnie potrzebują. Wiele osób wybiera LED-y, bo są wygodniejsze, a różnica w plonie potrafi być na korzyść LED-ów, jeśli używasz dobrej jakości paneli.
A co z mocą? Bo widziałem LED-y od 100 W do ponad 600 W i nie wiem, jak to dobrać.
- Szczypiorek
- Gibony
Tutaj patrzysz na powierzchnię, którą chcesz oświetlić. Przyjmuje się, że na metr kwadratowy dobrze jest mieć około 200–300 W w LED-ach dobrej jakości. Jeśli masz mniejszy namiot, na przykład 60 × 60 cm, to wystarczy panel 100–150 W. HPS-y zazwyczaj wymagają trochę większej mocy – np. 250 W HPS na podobną powierzchnię ale znowu, dochodzi problem temperatury i poboru prądu.
Czyli teoretycznie da się uprawiać automaty pod każdą z tych lamp, ale LED-y są bardziej optymalne?
Tak bym to ujął. CFL-e, czyli świetlówki, też działają, ale głównie przy małych projektach albo w fazie wczesnego wzrostu, bo mają słabą penetrację światła, dolne partie roślin nie dostają wtedy tyle energii, ile powinny. HPS-y dadzą solidny plon, ale wymagają dodatkowego sprzętu chłodzącego. A LED-y to taka nowoczesna opcja: oszczędność energii, mniejsze ryzyko stresu i dobre spektrum. Jak dobierzesz odpowiednią moc lampy do namiotu i zapewnisz roślinom stabilne warunki, to automaty poradzą sobie bez problemu.