Matcha – pijecie? Jakie macie doświadczenia?

Wszystko co związane ze światem kobiet.
Awatar użytkownika
Lalaa24
Gibony
Gibony

Matcha – pijecie? Jakie macie doświadczenia?

Post autor: Lalaa24 »

Cześć wszystkim!
Od pewnego czasu interesuję się matchą i chciałem zapytać, jakie macie z nią doświadczenia. To sproszkowana zielona herbata z Japonii, którą tradycyjnie przygotowuje się podczas ceremonii herbacianych. Zauważyłem, że ostatnio stała się też popularna jako dodatek do deserów, koktajli czy nawet lodów.

Spróbowałem matchy pierwszy raz niedawno i muszę przyznać, że smak jest dość specyficzny – intensywnie roślinny, lekko gorzki, ale też orzeźwiający. Do tego daje fajny efekt pobudzenia, ale nie taki „nerwowy” jak po kawie, tylko raczej spokojną energię.

Parzyłem ją klasycznie: proszek matchy przesiany przez sitko, zalany gorącą wodą (ok. 70–80°C), a potem ubijany specjalną bambusową miotełką (chasen). Powstała gęsta, lekko piankowa herbata.

Czy Wy pijecie matchę? Wolicie ją w wersji tradycyjnej, czy może jako latte albo z dodatkiem mleka roślinnego? A może ktoś z Was zna jakieś sprawdzone marki matchy, które warto kupić, bo w sklepach różnica w jakości i cenach jest ogromna?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie!
Awatar użytkownika
Igit
Gibony
Gibony

Re: Matcha – pijecie? Jakie macie doświadczenia?

Post autor: Igit »

Piję Moya Matcha Codzienna i uważam, że to świetny wybór na start. Smak jest delikatny, nie aż tak gorzki jak w tańszych proszkach. Do latte sprawdza się idealnie.”
Awatar użytkownika
wegefood
Gibony
Gibony

Post autor: wegefood »

Dla mnie najlepsza to Clearspring Bio Ceremonial – kolor, aromat i pianka są nieporównywalne. To już matcha do picia w tradycyjny sposób, a nie tylko do deserów.
Awatar użytkownika
Żelazny Typ
Gibony
Gibony

Post autor: Żelazny Typ »

No niby Clearspring Bio Ceremonial ma opinię „tej lepszej”, ale dla mnie trochę przesadzają z tym zachwytem. Kolor i pianka – okej, są, ale nie ma tu żadnego efektu „wow”, żeby od razu traktować ją jak jedyną słuszną do picia na serio. Aromat też nie powala, a cena jak za produkt premium moim zdaniem jest mocno na wyrost. Wypić się da, ale nie ma tego charakteru, który sprawia, że chcesz wracać do niej codziennie.
Awatar użytkownika
Ambiza
Gibony
Gibony

Post autor: Ambiza »

Testowałem kilka marek i zdecydowanie polecam Kamitsujien Kyoto Uji. Smak intensywny, a jednocześnie kremowy. Po niej kawa poszła u mnie w odstawkę.
ODPOWIEDZ