Cześć wszystkim!
Od pewnego czasu interesuję się matchą i chciałem zapytać, jakie macie z nią doświadczenia. To sproszkowana zielona herbata z Japonii, którą tradycyjnie przygotowuje się podczas ceremonii herbacianych. Zauważyłem, że ostatnio stała się też popularna jako dodatek do deserów, koktajli czy nawet lodów.
Spróbowałem matchy pierwszy raz niedawno i muszę przyznać, że smak jest dość specyficzny – intensywnie roślinny, lekko gorzki, ale też orzeźwiający. Do tego daje fajny efekt pobudzenia, ale nie taki „nerwowy” jak po kawie, tylko raczej spokojną energię.
Parzyłem ją klasycznie: proszek matchy przesiany przez sitko, zalany gorącą wodą (ok. 70–80°C), a potem ubijany specjalną bambusową miotełką (chasen). Powstała gęsta, lekko piankowa herbata.
Czy Wy pijecie matchę? Wolicie ją w wersji tradycyjnej, czy może jako latte albo z dodatkiem mleka roślinnego? A może ktoś z Was zna jakieś sprawdzone marki matchy, które warto kupić, bo w sklepach różnica w jakości i cenach jest ogromna?
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie!
Matcha – pijecie? Jakie macie doświadczenia?
Re: Matcha – pijecie? Jakie macie doświadczenia?
Piję Moya Matcha Codzienna i uważam, że to świetny wybór na start. Smak jest delikatny, nie aż tak gorzki jak w tańszych proszkach. Do latte sprawdza się idealnie.”