Czy warto inwestować w generator CO2?
Czy warto inwestować w generator CO2?
Witam wszystkich. Zacząłem się poważnie zastanawiać nad wprowadzeniem CO₂ do uprawy. Czytałem, że przy stężeniu 1200–1500 ppm fotosynteza potrafi być o 30–40% bardziej wydajna, ale zastanawiam się, jaki system będzie optymalny. Myślałem o generatorze spaleniowym, ale nie wiem, czy przy mojej kubaturze około 12 m² to nie będzie przesada.
Re: Czy warto inwestować w generator CO2?
Przy takiej powierzchni spaleniowy rzeczywiście może być zbyt mocny. On daje duży wyrzut gazu, bo spalanie propanu produkuje około 1,8 kg CO₂ z kilograma gazu. To rozwiązanie ma sens powyżej 30–40 m² szklarni, gdzie rośliny potrzebują naprawdę dużych ilości gazu i system jest w stanie to równomiernie rozprowadzić. Do tego musisz doliczyć wzrost temperatury nawet kilka stopni w ciągu godziny pracy i wzrost wilgotności, bo spaliny zawierają parę wodną. To oznacza, że w małej przestrzeni musiałbyś dodatkowo inwestować w klimatyzację albo bardzo mocną wentylację.
Re: Czy warto inwestować w generator CO2?
No właśnie, ja i tak walczę o to, żeby utrzymać stabilne 26°C. Każdy dodatkowy stopień sprawia, że wentylacja chodzi non stop. Zastanawiałem się, czy nie lepiej byłoby po prostu zainwestować w system butlowy z reduktorem i elektrozaworem sterowanym przez kontroler z czujnikiem.