Prosta letnia sałatka z arbuzem, fetą i olejem z nasion konopi
: 16 paź 2025, o 13:21
Składniki (na 2–3 porcje):
- 1/2 średniego arbuza (ok. 500 g), pokrojonego w kostkę
- 150 g sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę
- Garść świeżych liści mięty, porwanych lub posiekanych
- 2 łyżki oleju z nasion konopi
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pokrój arbuza w kostkę, usuwając skórę i pestki.
2. Pokrusz lub pokrój ser feta w kostkę.
3. W dużej misce połącz arbuza, fetę i miętę.
4. Polej olejem z nasion konopi i delikatnie wymieszaj.
5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez 30 minut przed podaniem.
Ta sałatka jest doskonała jako lekka przystawka, dodatek do grillowanych potraw lub samodzielne danie na upalne dni. Połączenie słodyczy arbuza, słoności fety i orzeźwiającej mięty sprawia, że jest to idealne danie na lato.
Smacznego!
- 1/2 średniego arbuza (ok. 500 g), pokrojonego w kostkę
- 150 g sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę
- Garść świeżych liści mięty, porwanych lub posiekanych
- 2 łyżki oleju z nasion konopi
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pokrój arbuza w kostkę, usuwając skórę i pestki.
2. Pokrusz lub pokrój ser feta w kostkę.
3. W dużej misce połącz arbuza, fetę i miętę.
4. Polej olejem z nasion konopi i delikatnie wymieszaj.
5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez 30 minut przed podaniem.
Ta sałatka jest doskonała jako lekka przystawka, dodatek do grillowanych potraw lub samodzielne danie na upalne dni. Połączenie słodyczy arbuza, słoności fety i orzeźwiającej mięty sprawia, że jest to idealne danie na lato.
Smacznego!