HempBoard – innowacyjna płyta konopna od Kastamonu Entegre

Charakterystyki i opisy oraz recenzje różnych produktów wykonanych z konopi.
Awatar użytkownika
TransTabe
Gibony
Gibony

HempBoard – innowacyjna płyta konopna od Kastamonu Entegre

Post autor: TransTabe »

Ostatnio trafiłem na ciekawostkę ze świata przemysłu konopnego – firma Kastamonu Entegre w 2025 roku zdobyła prestiżową nagrodę Interzum Award za swoją płytę konopną HempBoard. To materiał budowlany wytwarzany z włókien pozyskiwanych z rdzenia łodygi konopi, który powstaje w ramach strategii gospodarki o obiegu zamkniętym.

Co ciekawe, produkt łączy innowacyjne podejście z ekologią – redukuje odpady, wykorzystuje surowce biopochodne i odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na ekologiczne materiały budowlane. Nagroda Interzum Award 2025 w kategorii „Rethinking Resources: Circular and Biobased Solutions” podkreśla zarówno wysoką jakość produktu, jak i zaangażowanie firmy w zrównoważony rozwój.

Dla mnie to świetny przykład, jak konopie mogą być wykorzystywane nie tylko w medycynie czy suplementach, ale też w nowoczesnym przemyśle budowlanym.

Czy ktoś z Was słyszał o HempBoard albo innych materiałach konopnych w budownictwie? Może macie doświadczenia albo opinie na temat takich ekologicznych rozwiązań?
Awatar użytkownika
Igit
Gibony
Gibony

Re: HempBoard – innowacyjna płyta konopna od Kastamonu Entegre

Post autor: Igit »

Wow, nie wiedziałam, że konopie mogą być wykorzystywane w budownictwie! ? Płyta HempBoard brzmi naprawdę ekologicznie i innowacyjnie.
Awatar użytkownika
Świerzynka
Gibony
Gibony

Post autor: Świerzynka »

Słyszałem o tym produkcie. Fajnie, że firma stawia na gospodarkę o obiegu zamkniętym. To nie tylko ekologiczne, ale też praktyczne – wykorzystują włókna, które normalnie byłyby odpadem.
Awatar użytkownika
BiBajzon
Gibony
Gibony

Post autor: BiBajzon »

Z punktu widzenia nauki i technologii materiałowej, HempBoard to ciekawy przykład zrównoważonego rozwoju. Biopochodne surowce w budownictwie mogą zmniejszyć ślad węglowy całej branży.
ODPOWIEDZ