Makaron pełnoziarnisty z pesto konopnym

Przepisy na różne potrawy z użyciem cannabis oraz nasion konopi w domowej kuchni.
LunarEcho
Gibony
Gibony
Posty: 6
Rejestracja: 18 wrz 2025, o 08:06

Makaron pełnoziarnisty z pesto konopnym

Post autor: LunarEcho »

Składniki (2 porcje):

- 200 g makaronu pełnoziarnistego (np. spaghetti, penne lub fusilli)

- 1 szklanka świeżych liści bazylii

- 3 łyżki łuskanych nasion konopi

- 2 łyżki startego parmezanu (lub drożdży nieaktywnych w wersji wege)

- 1 ząbek czosnku

- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

- sok z ½ cytryny

- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo (opcjonalnie):

- garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

- garść szpinaku świeżego

- płatki chili dla ostrości

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron

- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

- Wrzuć makaron i ugotuj al dente według czasu podanego na opakowaniu.

- Odcedź, ale zachowaj ok. ½ szklanki wody z gotowania.

2. Zrób pesto konopne

- Do blendera lub malaksera wrzuć: bazylię, nasiona konopi, parmezan, czosnek i sok z cytryny.

- Zacznij miksować, stopniowo dolewając oliwę, aż powstanie gładkie pesto.

- Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Połącz makaron z pesto

- Wymieszaj ugotowany makaron z pesto, dodając odrobinę wody z gotowania, aby sos ładnie oblepił makaron.

4. Wykończenie i podanie

- Podaj od razu, posypując dodatkową porcją nasion konopi i parmezanem.

- Dla urozmaicenia możesz dodać świeży szpinak, pomidorki koktajlowe lub odrobinę płatków chili.

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wartości: pełnoziarnisty makaron + nasiona konopi = porządna dawka błonnika, białka i zdrowych tłuszczów.
ODPOWIEDZ