Pieczywo szkodzi. Zobacz, na co się narażasz
: 17 wrz 2018, o 11:51
Pieczywo szkodzi. Zobacz, na co się narażasz
Jeszcze kilkanaście lat temu statystyczny mieszkaniec naszego kraju kupował ponad 100 kg pieczywa ,obecnie spadło o 60%
Zamiast tego spożywam coraz więcej nabiału, mięsa czy warzyw i owoców. I tak trzymać
Natomiast i tak w dalszym ciągu 3,75 kg pieczywa miesięcznie za dużo
A dlaczego? Ponieważ kupujemy chleb i bułki mrożone, bez wielu substancji odżywczych. Te zawsze są dostępne w hipermarketach. Pieczywo wypiekane z białej mąki mogą powodować wiele chorób przewlekłych takich jak insulino oporność (symptomy cukrzycy).
Na nasz układ kostny duży wpływ ma dieta. Amerykańska badaczka Jean Mayer uważa, że jednym z głównych szkodliwych czynników są produkty mączne. Według niej to pieczywo zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
W jaki sposób?
Skutkiem zwiększonej kwasowości krwi jest uwalnianie wapnia z kości do krwiobiegu. Właśnie ten składnik przywraca odpowiednie pH. W efekcie u osoby regularnie spożywającej pieczywo może pojawić się osteoporoza.![[nea] [nea]](./images/smilies/icon_35.gif)
Jeszcze kilkanaście lat temu statystyczny mieszkaniec naszego kraju kupował ponad 100 kg pieczywa ,obecnie spadło o 60%
![[nea] [nea]](./images/smilies/icon_35.gif)
Zamiast tego spożywam coraz więcej nabiału, mięsa czy warzyw i owoców. I tak trzymać
![[uśmiech] [uśmiech]](./images/smilies/icon_32.gif)
![[nea] [nea]](./images/smilies/icon_35.gif)
Na nasz układ kostny duży wpływ ma dieta. Amerykańska badaczka Jean Mayer uważa, że jednym z głównych szkodliwych czynników są produkty mączne. Według niej to pieczywo zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
![[pardon] [pardon]](./images/smilies/icon_31.gif)
W jaki sposób?
Skutkiem zwiększonej kwasowości krwi jest uwalnianie wapnia z kości do krwiobiegu. Właśnie ten składnik przywraca odpowiednie pH. W efekcie u osoby regularnie spożywającej pieczywo może pojawić się osteoporoza.
![[nea] [nea]](./images/smilies/icon_35.gif)