Jak UV wpływa na rozwój patogenów?

Wszystko o uprawie i hodowli marihuany, czyli roślin konopi indyjskich.
Miron
Gibony
Gibony

Jak UV wpływa na rozwój patogenów?

Post autor: Miron »

Ostatnio zacząłem się zastanawiać, jak właściwie promieniowanie UV wpływa na rozwój patogenów podczas uprawy konopi. Wiem, że światło UV może oddziaływać na różnego rodzaju mikroorganizmy, ale nie do końca rozumiem, na czym polega ten mechanizm. Czy chodzi przede wszystkim o ograniczenie ich namnażania, czy promieniowanie może również całkowicie je eliminować?
Awatar użytkownika
Mr White
Gibony
Gibony

Re: Jak UV wpływa na rozwój patogenów?

Post autor: Mr White »

Promieniowanie UV może rzeczywiście wpływać na wiele mikroorganizmów, ponieważ może uszkadzać ich materiał genetyczny i zaburzać procesy niezbędne do rozmnażania. Szczególnie promieniowanie UV-C jest znane ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych. Nie oznacza to jednak, że każdy patogen reaguje na UV w taki sam sposób. Wrażliwość zależy między innymi od gatunku mikroorganizmu, jego stadium rozwoju, dawki promieniowania oraz tego, czy światło dociera bezpośrednio do jego powierzchni.
Awatar użytkownika
Szczypiorek
Gibony
Gibony

Re: Jak UV wpływa na rozwój patogenów?

Post autor: Szczypiorek »

To ostatnie wydaje mi się szczególnie istotne. W uprawie roślin mamy przecież mnóstwo miejsc, do których światło nie dociera bezpośrednio. Liście mogą zasłaniać siebie nawzajem, a w gęstej strukturze rośliny mogą powstawać zacienione i wilgotne obszary. Jeżeli promieniowanie UV nie dociera do konkretnego miejsca, trudno oczekiwać, że skutecznie ograniczy znajdujące się tam mikroorganizmy.
ODPOWIEDZ