Kiedy na roślinie widać nadmiar nawozów?
Kiedy na roślinie widać nadmiar nawozów?
Ostatnio zauważyłem, że moje rośliny nie wyglądają najlepiej i zacząłem się zastanawiać, czy problemem nie jest nadmiar nawozów. Jak właściwie można to rozpoznać? Chcę wiedzieć, na co dokładnie zwracać uwagę.
Re: Kiedy na roślinie widać nadmiar nawozów?
Nadmiar nawozów w konopiach daje dość charakterystyczne objawy, choć początkujący mogą je łatwo przeoczyć. Najbardziej widoczne są zmiany w liściach. Końcówki liści mogą się żółknąć, brązowieć, a nawet wyglądać, jakby były przypalone. Czasem liście stają się bardzo ciemnozielone, sztywne i błyszczące, co może wydawać się zdrowe na pierwszy rzut oka, ale w rzeczywistości to znak stresu. Do tego liście mogą się zawijać, końcówki podwijają się w dół lub w górę, co jest naturalnym mechanizmem obronnym rośliny przed nadmiarem składników odżywczych.
- Mistrz Kung Fu
- Gibony

Warto też obserwować tempo wzrostu. Nadmiar nawozów paradoksalnie może hamować rozwój roślin, bo nadmierna ilość soli w podłożu utrudnia pobieranie wody i innych składników odżywczych. Nawet jeśli teoretycznie roślina ma pełny dostęp do wszystkich potrzebnych minerałów, w praktyce nie może ich wchłonąć. To zjawisko nazywa się blokadą składników odżywczych i może prowadzić do poważniejszych problemów, jeśli nie zostanie szybko zdiagnozowane.
A czy są jeszcze inne oznaki, na które warto zwracać uwagę? Na przykład przy podłożu lub samej glebie?
Jeśli na powierzchni ziemi pojawia się biały nalot lub osad, to najczęściej znak, że sole mineralne z nawozów nagromadziły się w nadmiarze. To może dodatkowo prowadzić do problemów z korzeniami i zaburzać równowagę mikroflory w podłożu. Zdarza się też, że korzenie zaczynają wyglądać „spalono” lub są przesuszone, mimo że ziemia jest wilgotna, to również efekt nadmiernego nawożenia.
- Mistrz Kung Fu
- Gibony

Warto pamiętać, że reakcja roślin na nadmiar nawozów może być stopniowa. Na początku objawy są subtelne lekkie przybrązowienie końcówek liści czy minimalne skręcanie liści. Jeśli jednak sytuacja się utrzymuje, objawy nasilają się, a roślina może wyglądać jak „zestresowana” mimo że teoretycznie ma wszystko, czego potrzebuje. Dlatego regularne obserwowanie roślin i kontrolowanie ilości nawozu jest kluczowe. Rośliny często same pokazują, że coś jest nie tak. Im szybciej zauważymy objawy nadmiaru nawozów, tym łatwiej jest odtruwać podłoże i przywrócić roślinę do równowagi. I jeszcze jedno, przy nadmiarze nawozów lepiej jest zmniejszyć dawki, podlewać czystą wodą i monitorować reakcję roślin, zamiast od razu stosować jakieś drastyczne środki. To często działa najlepiej i najmniej stresuje rośliny.