Konopie – naturalny pochłaniacz CO₂
Konopie – naturalny pochłaniacz CO₂
Ostatnio coraz częściej trafiam na informacje o ekologicznych uprawach i muszę przyznać, że konopie robią na mnie największe wrażenie. Roślina rośnie błyskawicznie, pochłania ogromne ilości CO₂ i praktycznie nie wymaga pestycydów ani herbicydów. Co więcej, węgiel wychwycony przez konopie zostaje „zamknięty” w produktach, np. w biokompozytach czy hempcrecie.
Do tego poprawiają strukturę gleby i mają mnóstwo zastosowań – od materiałów budowlanych, przez tekstylia, po bioplastiki. Moim zdaniem to jedna z najbardziej obiecujących roślin dla zrównoważonego rolnictwa.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z uprawą konopi lub pracuje z produktami z nich powstającymi? Chętnie poczytam Wasze opinie.
Do tego poprawiają strukturę gleby i mają mnóstwo zastosowań – od materiałów budowlanych, przez tekstylia, po bioplastiki. Moim zdaniem to jedna z najbardziej obiecujących roślin dla zrównoważonego rolnictwa.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z uprawą konopi lub pracuje z produktami z nich powstającymi? Chętnie poczytam Wasze opinie.
Re: Konopie – naturalny pochłaniacz CO₂
Zgadzam się w 100%! Konopie to naprawdę roślina przyszłości – pochłaniają dużo CO₂, nie wymagają chemii i przy okazji poprawiają glebę. Szkoda, że tak mało mówi się o ich potencjale w ekologicznych uprawach.
- Gaga8Leidy
- Gibony

Uprawiałem konopie włókniste kilka lat temu i faktycznie widać różnicę w jakości gleby. Do tego praktycznie nie trzeba stosować pestycydów. Naprawdę warto rozważyć takie uprawy jako uzupełnienie tradycyjnych roślin.
Nie wiedziałam, że konopie są aż tak wydajne w pochłanianiu CO₂! To świetny przykład rośliny, która może realnie pomóc w walce z klimatem i jednocześnie dać wartościowe produkty.
Nie wiedziałam, że konopie są aż tak wydajne w pochłanianiu CO₂! To świetny przykład rośliny, która może realnie pomóc w walce z klimatem i jednocześnie dać wartościowe produkty.
Hempcrete i biokompozyty z konopi to naprawdę ciekawe materiały. Nie tylko ekologiczne, ale też trwałe. Im więcej takich rozwiązań, tym lepiej dla środowiska i naszej przyszłości.
Czytałam też o zastosowaniu konopi w bioplastikach i tekstyliach. To niesamowite, że jedna roślina może dawać tyle różnych produktów przy minimalnym wpływie na środowisko. Chciałabym zobaczyć więcej takich upraw w Polsce.