Nowinki z medycyny: konopie w 2025 roku

Konopie w nauce, badania i wykorzystanie ich w technologi.
Awatar użytkownika
Igit
Gibony
Gibony

Nowinki z medycyny: konopie w 2025 roku

Post autor: Igit »

Hej wszystkim!
Właśnie natknęłam się na ciekawe informacje o badaniach nad konopiami w tym roku i musiałam się nimi podzielić. W 2025 roku opublikowano ponad 160 recenzowanych badań dotyczących zastosowań medycznych konopi. Naukowcy skupiali się głównie na zaburzeniach neurologicznych, chorobach autoimmunologicznych, problemach ze snem i przewlekłych stanach zapalnych.

Jednym z przełomowych wniosków jest metaanaliza, która pokazała, że około 75% badań wskazuje na pozytywny wpływ konopi w leczeniu nowotworów i łagodzeniu ich objawów. To naprawdę robi wrażenie!

Co więcej, badania nad mikrodozowaniem THC sugerują, że ma ono korzystny wpływ na redukcję lęku, poprawę nastroju i jakości snu. To otwiera zupełnie nowe możliwości terapeutyczne, które mogą być mniej inwazyjne niż tradycyjne leki.

Ciekawa jestem, czy któraś z Was miała okazję zetknąć się z tymi metodami w praktyce albo słyszała o podobnych badaniach. Jak myślicie, czy mikrodozowanie THC to przyszłość w terapii codziennych dolegliwości, czy raczej moda na eksperymenty?
Awatar użytkownika
Narinnn
Gibony
Gibony

Re: Nowinki z medycyny: konopie w 2025 roku

Post autor: Narinnn »

I podobno metaanaliza pokazała, że aż 75% badań wskazuje na pozytywny wpływ konopi w leczeniu nowotworów. To naprawdę robi wrażenie.
Awatar użytkownika
wegefood
Gibony
Gibony

Re: Nowinki z medycyny: konopie w 2025 roku

Post autor: wegefood »

Ja najbardziej ciekawię się tym mikrodozowaniem THC. Redukcja lęku, lepszy sen i nastrój… brzmi prawie jak magia ?
ODPOWIEDZ