Jakie lampy są lepsze dla roślin LEDY czy HPSy?
Jakie lampy są lepsze dla roślin LEDY czy HPSy?
Ostatnio coraz częściej słyszę, że LED-y to przyszłość, jeśli chodzi o oświetlenie roślin. W moim growboxie wciąż używam HPS-ów, ale zaczyna mnie męczyć to, ile prądu zużywają i jak bardzo nagrzewają całe pomieszczenie. W lecie temperatura potrafi dojść do 35 stopni, nawet przy otwartych wentylatorach. Zastanawiam się, czy warto zainwestować w LED-y. Czy naprawdę są aż tak wydajne, jak wszyscy mówią?
- Mistrz Kung Fu
- Gibony
Re: Jakie lampy są lepsze dla roślin LEDY czy HPSy?
Zdecydowanie tak. Przesiadka z HPS-a na LED-y to ogromna różnica – przede wszystkim pod względem efektywności energetycznej. Dobre panele LED zużywają nawet o 40–50% mniej prądu niż klasyczne lampy sodowe, a dają porównywalną, a często nawet lepszą intensywność światła. W dodatku LED-y lepiej wykorzystują energię, bo prawie całe pobrane z gniazdka waty zamieniają w światło użyteczne dla roślin (tzw. PAR – Photosynthetically Active Radiation). W HPS-ach duża część energii ucieka w postaci ciepła.
- Szczypiorek
- Gibony
No właśnie, to ciepło to duży problem. Kiedyś też używałem HPS-a i pamiętam, że musiałem inwestować w naprawdę mocny system wentylacji, żeby w growboxie nie zrobiła się sauna. Przy LED-ach jest zupełnie inaczej. One nadal trochę grzeją, zwłaszcza te mocniejsze modele, ale to zupełnie inny poziom nie musisz już martwić się o spalenie roślin, ani o tak częste wietrzenie. U mnie temperatura w growboxie spadła średnio o 6–8 stopni po wymianie lamp. To ogromna różnica, szczególnie latem.
Brzmi przekonująco. A co z efektywnością uprawy? Czy rośliny faktycznie rosną szybciej albo lepiej reagują na
LED-y?
LED-y?
- Szczypiorek
- Gibony
Z moich obserwacji tak. Nowoczesne LED-y mają pełne spektrum światła, co oznacza, że emitują fale o różnych długościach od niebieskich po czerwone które są niezbędne w różnych fazach rozwoju roślin. W fazie wzrostu lepiej działa światło niebieskie, a w czasie kwitnienia czerwone. W HPS-ach to światło jest bardziej jednolite, więc nie masz tej elastyczności. A w LED-ach możesz nawet regulować proporcje tych barw, dostosowując je do etapu cyklu roślin. To daje znacznie lepsze efekty gęstsze ulistnienie, mocniejsze łodygi, bardziej zwarte kwiaty.
Ja mam panel LED z możliwością sterowania natężeniem światła. Ustawiam inne parametry na start, a inne pod koniec kwitnienia. Dzięki temu rośliny nie są przeciążone, nie stresują się i wykorzystują światło maksymalnie efektywnie. Dodatkowo, LED-y emitują mniej promieniowania UV i IR, więc nie ma ryzyka przypalenia liści. To duży plus, bo można powiesić lampy znacznie bliżej roślin bez obawy o uszkodzenia.
A jak z trwałością takich lamp? Bo z tego, co widziałam, dobre LED-y potrafią kosztować naprawdę sporo.