Ilość roślin automatycznych w growboxie.
Ilość roślin automatycznych w growboxie.
Słuchajcie, planuję w końcu wystartować z uprawą w growboxie. Mam zamiar kupić namiot 100 × 100 × 200 cm i zastanawiam się, ile roślin automatycznych tam się sensownie zmieści. Widziałem, że niektórzy upychają nawet dziewięć, ale nie wiem, czy to ma sens. Chciałbym, żeby każda miała dobre warunki, nie żeby się dusiły nawzajem.
Re: Ilość roślin automatycznych w growboxie.
To bardzo dobre pytanie, bo sporo początkujących próbuje od razu wsadzić jak najwięcej, myśląc, że wtedy plon będzie większy. W praktyce to tak nie działa. W growboxie 1 m² optymalnie wychodzi 4 automaty po jednym w każdym rogu. Wtedy każda roślina ma mniej więcej 50 × 50 cm przestrzeni dla siebie, czyli tyle, ile potrzebuje, żeby spokojnie się rozrosnąć. Automaty potrafią naprawdę się rozbujać, jeśli mają odpowiednie warunki światło, przepływ powietrza i miejsce na korzenie. Jak dasz ich więcej, to zaczną konkurować o światło i wodę, a dolne gałęzie mogą nie dostać dość światła, więc finalnie plon wcale nie będzie większy.
Ja też zaczynałem od 1 m² i próbowałem różnych konfiguracji. Kiedyś dałem aż 6 automatów i na początku wyglądało super, ale potem zaczęły się problemy. Liście zachodziły na siebie, powietrze między nimi prawie nie krążyło, wilgotność podskoczyła i pojawiły się plamy od pleśni. Ostatecznie plon wyszedł mniejszy niż wtedy, gdy miałem tylko 4 rośliny. Dodatkowo przy większej liczbie jest trudniej dotrzeć do środka boxa, podlewać, trenować czy przycinać wszystko staje się bardziej uciążliwe.
To brzmi logicznie. Myślałem, żeby spróbować z pięcioma, bo wydawało mi się, że jedna więcej nie zrobi różnicy, ale chyba faktycznie lepiej dać cztery i pozwolić im się rozrosnąć. A jakie donice byście polecili? Myślałem o 11 litrach, ale nie wiem, czy to wystarczy.
- Szczypiorek
- Gibony
Na automaty 11 litrów to minimum, żeby korzenie miały gdzie się rozwijać. Ale jeśli masz miejsce i dobrą wentylację, to spokojnie możesz dać 15-litrowe donice. Większa objętość podłoża oznacza lepsze zatrzymywanie wilgoci, stabilniejsze pH i więcej miejsca dla korzeni, więc rośliny rosną bardziej stabilnie. Pamiętaj też, że automaty mają ograniczony czas wzrostu, więc lepiej dać im optymalne warunki od początku one nie zdążą się zregenerować po stresie czy przesadzaniu.