Jakie wentylatory do boxa 1m2?

Wszystko o uprawie i hodowli roślin konopi indoor, czyli w pomieszczeniu domowym.
Lock
Gibony
Gibony

Jakie wentylatory do boxa 1m2?

Post autor: Lock »

Słuchajcie, mam growboxa 1x1 metr, wysokość 2 metry i nie wiem kompletnie jakie wentylatory dobrać. W sklepach jest tego tyle, że idzie zgłupieć. Jedni mówią, że wystarczy jakiś tani kanałowy, inni że trzeba kupować markowe z regulacją obrotów. Chciałbym to zrobić dobrze, żeby nie było za gorąco, ale też żeby nie szumiało jak odkurzacz w pokoju.
Awatar użytkownika
Mistrz Kung Fu
Gibony
Gibony

Re: Jakie wentylatory do boxa 1m2?

Post autor: Mistrz Kung Fu »

Najważniejszy w growboxie jest wentylator wyciągowy, bo to on odpowiada za wymianę powietrza i za to, żeby przez filtr węglowy przechodziło powietrze i usuwało zapachy. Na boxa 1 m² spokojnie wystarczy wentylator w granicach 250–350 m³/h wydajności. Warto pamiętać, że jak podepniesz filtr węglowy, rury i ewentualne tłumiki, to realny przepływ powietrza spada nawet o 30–40%. Dlatego lepiej nie brać na styk, tylko właśnie z lekkim zapasem. Jeśli masz możliwość, weź taki, który ma opcję regulacji mocy albo podłączysz go do sterownika temperatury wtedy nie będzie chodził non stop na 100%, tylko dostosuje się do warunków.
Awatar użytkownika
Mr White
Gibony
Gibony

Post autor: Mr White »

Ja u siebie w 1 m² mam wyciąg 280 m³/h i daje radę. Na początku miałem tani kanałowy bez regulacji i powiem szczerze chodził jak suszarka, głośno i średnio wydajnie. Potem kupiłem wentylator typu TT z dwoma biegami i to był złoty środek jak jest chłodniej, to działa na wolniejszych obrotach i prawie go nie słychać, a jak latem robi się gorąco, to przełączam na mocniejszy bieg. No i oczywiście filtr węglowy musi być, bo inaczej cała okolica wie, że coś hodujesz.
Lock
Gibony
Gibony

A co z nawiewem? Niektórzy mówią, że musi być dodatkowy wentylator, który tłoczy świeże powietrze do środka.
Awatar użytkownika
Mistrz Kung Fu
Gibony
Gibony

Przy tej wielkości boxa pasywny wlot wystarczy. Wyciąg tworzy podciśnienie i sam zasysa powietrze przez otwory wentylacyjne na dole namiotu. Dzięki temu filtr węglowy działa lepiej, bo cały czas jest lekki ciąg do środka. Nawiew aktywny czyli wentylator na wlocie przydaje się w dużych boxach, albo jeśli w pokoju, gdzie stoi namiot, jest mało świeżego powietrza. Ale w większości przypadków, przy 1x1, to nie jest konieczne.
Awatar użytkownika
Mr White
Gibony
Gibony

Za to w środku koniecznie zamontuj małe wentylatory cyrkulacyjne. Takie klipsowe albo stojące na nóżce, średnica 15–20 cm. Ich zadanie to nie wymiana powietrza, tylko ruszanie liśćmi. Rośliny dzięki temu mają mocniejsze łodygi, nie robią się zastoiska powietrza i wilgoci, a to z kolei chroni przed pleśnią i grzybami. Ja mam w 1 m² dwa takie wentylatory jeden dmucha delikatnie od dołu, a drugi z boku, żeby był lekki ruch powietrza z różnych stron.
Lock
Gibony
Gibony

Czyli najlepiej: mocniejszy wyciągowy z regulacją, filtr węglowy, pasywny wlot powietrza i w środku 1–2 małe cyrkulatory. Brzmi sensownie.
Awatar użytkownika
Mistrz Kung Fu
Gibony
Gibony

Tak, to taki standardowy zestaw. Możesz jeszcze dorzucić regulator albo timer, żeby nie musieć ręcznie wszystkiego włączać i wyłączać. Są też sterowniki, które w zależności od temperatury albo wilgotności zwiększają lub zmniejszają obroty wentylatora wyciągowego. To fajna opcja, jeśli chcesz mieć stabilne warunki bez ciągłego doglądania.
Awatar użytkownika
Mr White
Gibony
Gibony

No i pamiętaj, że wentylacja to nie tylko świeże powietrze. Ona też odprowadza wilgoć i ciepło z lamp, więc tak naprawdę to serce całego boxa. Lepiej trochę dołożyć do porządnego wyciągu, niż potem walczyć z temperaturą, pleśnią albo zapachami.
ODPOWIEDZ