Domowe sposoby na stres i relaks po pracy – podzielcie się swoimi trikami!
Domowe sposoby na stres i relaks po pracy – podzielcie się swoimi trikami!
Cześć wszystkim!
Ostatnio po pracy czuję się totalnie wyczerpana i szukam sposobów, żeby naprawdę się zrelaksować w domu. Chodzi mi nie tylko o chwilowe odprężenie, ale o coś, co pozwoli „odciąć się” od pracy i napięcia całego dnia.
U mnie najlepiej sprawdzają się ciepłe kąpiele z olejkami eterycznymi, lawenda albo eukaliptus robią cudowną robotę, oraz muzyka relaksacyjna albo ulubione playlisty – czasem zamykam oczy i po prostu słucham godzinami. Dobrze działa też krótka sesja jogi albo rozciągania, bo po 15 minutach ciało czuje się lżej. Lubię też przygotować sobie herbatkę ziołową i małą przekąskę – taki mały rytuał, który daje poczucie komfortu.
Ale wiem, że każda z nas ma swoje sposoby, które działają najlepiej. Macie jakieś sprawdzone triki na odstresowanie się po pracy? Może coś nietypowego, co naprawdę działa i można wprowadzić od razu w domu?
Czekam na Wasze propozycje, chętnie wypróbuję nowe rzeczy!
Ostatnio po pracy czuję się totalnie wyczerpana i szukam sposobów, żeby naprawdę się zrelaksować w domu. Chodzi mi nie tylko o chwilowe odprężenie, ale o coś, co pozwoli „odciąć się” od pracy i napięcia całego dnia.
U mnie najlepiej sprawdzają się ciepłe kąpiele z olejkami eterycznymi, lawenda albo eukaliptus robią cudowną robotę, oraz muzyka relaksacyjna albo ulubione playlisty – czasem zamykam oczy i po prostu słucham godzinami. Dobrze działa też krótka sesja jogi albo rozciągania, bo po 15 minutach ciało czuje się lżej. Lubię też przygotować sobie herbatkę ziołową i małą przekąskę – taki mały rytuał, który daje poczucie komfortu.
Ale wiem, że każda z nas ma swoje sposoby, które działają najlepiej. Macie jakieś sprawdzone triki na odstresowanie się po pracy? Może coś nietypowego, co naprawdę działa i można wprowadzić od razu w domu?
Czekam na Wasze propozycje, chętnie wypróbuję nowe rzeczy!
Re: Domowe sposoby na stres i relaks po pracy – podzielcie się swoimi trikami!
Po pracy staram się zawsze znaleźć chwilę dla siebie, żeby odciąć się od stresu dnia codziennego. Moje domowe sposoby na relaks to przede wszystkim:
1. Ciepła kąpiel z olejkami eterycznymi – lawenda i eukaliptus działają na mnie jak naturalny wyciszacz.
2. Muzyka lub podcasty – czasami po prostu włączam ulubioną playlistę albo coś lekkiego do posłuchania, żeby “przewietrzyć głowę”.
3. Krótki spacer – nawet 15–20 minut na świeżym powietrzu naprawdę pomaga oczyścić myśli.
4. Ćwiczenia oddechowe lub joga – kilka minut głębokiego oddechu potrafi zdziałać cuda, a proste pozycje jogi rozluźniają ciało.
5. Małe przyjemności w domu – kubek herbaty, ulubiona książka albo chwila przy rysowaniu czy rękodziele.
Najważniejsze dla mnie to wyrobić sobie mały rytuał po pracy – wtedy łatwiej odpuścić stres i naprawdę odpocząć.
1. Ciepła kąpiel z olejkami eterycznymi – lawenda i eukaliptus działają na mnie jak naturalny wyciszacz.
2. Muzyka lub podcasty – czasami po prostu włączam ulubioną playlistę albo coś lekkiego do posłuchania, żeby “przewietrzyć głowę”.
3. Krótki spacer – nawet 15–20 minut na świeżym powietrzu naprawdę pomaga oczyścić myśli.
4. Ćwiczenia oddechowe lub joga – kilka minut głębokiego oddechu potrafi zdziałać cuda, a proste pozycje jogi rozluźniają ciało.
5. Małe przyjemności w domu – kubek herbaty, ulubiona książka albo chwila przy rysowaniu czy rękodziele.
Najważniejsze dla mnie to wyrobić sobie mały rytuał po pracy – wtedy łatwiej odpuścić stres i naprawdę odpocząć.
Ja po pracy często zapalam świeczki i robię sobie mini-seans aromaterapii z ulubionymi olejkami, najczęściej lawenda albo eukaliptus. Włączam spokojną muzykę, czasem siadam przy oknie i po prostu obserwuję świat. Od razu czuję, że stres odpływa, a moje myśli stają się lżejsze Polecam każdemu, kto potrzebuje szybkiego resetu po pracy.
Ja jako facet polecam Muzykę, działa cuda! Mam specjalną playlistę z chilloutem i soft jazzem, czasem tylko siadam w fotelu, zamykam oczy i słucham – 20 minut i czuję się jak nowa osoba . Czasami dodaję do tego lekkie rozciąganie lub zamyślenie nad tym, co mnie dziś ucieszyło. Naprawdę pomaga w odcięciu się od pracy i codziennego stresu.
Ja stawiam na małe rytuały: herbatka ziołowa, koc, książka i absolutny zakaz patrzenia w telefon czy laptopa. To proste, ale niesamowicie uspokaja . Czasem dodaję jeszcze kilka minut medytacji lub spokojnego oddechu i naprawdę czuję, że stres dnia po prostu znika. Dla mnie to taka mała codzienna oaza spokoju
- Świerzynka
- Gibony
Nie spodziewałam się, że kilka minut jogi albo lekkiego stretchingu może tak zdziałać. Ciało od razu mniej napięte, a głowa spokojniejsza . Czasem robię też proste ćwiczenia oddechowe – wciągam powietrze przez nos, liczę do czterech i powoli wypuszczam. Po kilku minutach czuję jakby stres dnia w ogóle mnie nie dotyczył.
Czasem robię sobie małą przerwę z rysowaniem albo malowaniem – zero presji, tylko kreatywny flow Nawet jeśli nie jestem artystom, samo skupienie na kolorach i kształtach działa terapeutycznie. To moment, w którym mogę całkowicie zapomnieć o pracy, obowiązkach i napięciu dnia, a wychodzę z tego bardziej zrelaksowany i pozytywnie nastawiona do wieczoru.”