Cześć wszystkim,
dopiero co przeczytałem, że Polska planuje niemal dwukrotnie zwiększyć import medycznej marihuany – z 11,3 mln gramów w 2024 roku do 20 mln gramów w 2025. Dla pacjentów to świetna wiadomość! Większy import oznacza przede wszystkim lepszy dostęp do terapii – krótsze terminy realizacji recept i większa różnorodność dostępnych odmian.
Do tej pory wielu pacjentów narzekało, że w aptekach brakuje odpowiednich odmian, a lekarze musieli ograniczać się do kilku dostępnych produktów. Teraz będzie można stosować preparaty dopasowane do indywidualnych potrzeb, np. o wyższym CBD lub mieszanym profilu THC/CBD.
Dla rynku to też duży sygnał – pokazuje, że medyczna marihuana w Polsce rośnie w siłę i warto w nią inwestować, zarówno w dystrybucję, jak i edukację medyczną. Osobiście mam nadzieję, że dzięki temu więcej pacjentów będzie mogło w końcu korzystać z pełni terapeutycznych właściwości konopi.
Co o tym myślicie? Czy ktoś z Was już korzystał z różnych odmian i zauważył różnicę w działaniu?
Medyczna marihuana 2025
- Gaga8Leidy
- Gibony
Re: Medyczna marihuana 2025
Wow, to naprawdę świetna wiadomość! ? Do tej pory czasami musiałam długo szukać odpowiedniej odmiany w aptekach. Mam nadzieję, że zwiększony import poprawi dostępność i krótsze terminy realizacji recept staną się normą.
Re: Medyczna marihuana 2025
Dokładnie! Ja ostatnio korzystałam z odmiany o wyższym CBD i faktycznie różnica była ogromna – dużo lepiej działała na moje bóle przewlekłe niż wcześniejsze preparaty. Większy wybór na pewno pomoże wielu pacjentom znaleźć coś idealnego dla siebie.