Mężczyźni i empatia

Wszystko co związane ze światem mężczyzn.
Awatar użytkownika
Igit
Gibony
Gibony

Mężczyźni i empatia

Post autor: Igit »

Choć stereotypowo mówi się, że mężczyźni są mniej empatyczni, badania pokazują, że potrafią być bardzo wrażliwi i troskliwi, tylko często wyrażają to inaczej niż kobiety. Pytanie brzmi jak to robicie? Chętnie się tego dowiem [uśmiech]
Awatar użytkownika
Świerzynka
Gibony
Gibony

Re: Mężczyźni i empatia

Post autor: Świerzynka »

Z moich obserwacji mężczyźni często okazują empatię poprzez działania – pomagają, słuchają, wspierają w praktyczny sposób, czasem milcząc, ale obecni i gotowi do działania. Może nie płaczą otwarcie czy nie mówią o uczuciach, ale potrafią wyczuć, kiedy ktoś potrzebuje pomocy i zareagować. A jak Wy, mężczyźni, wyrażacie empatię? A może kobiety, jak to odbieracie? Chętnie posłucham Waszych historii i przemyśleń!
Awatar użytkownika
Roni521
Gibony
Gibony

Post autor: Roni521 »

Często słyszę, że mężczyźni są mniej empatyczni, ale ja myślę, że to stereotyp. Raczej wyrażamy to inaczej. Ja np. wolę pokazać wsparcie przez konkretne działania – pomóc w czymś, niż gadać o uczuciach.
Awatar użytkownika
BiBajzon
Gibony
Gibony

Post autor: BiBajzon »

Dla mnie empatia to też słuchanie bez oceniania. Nie zawsze trzeba coś mówić. Czasem wystarczy po prostu być obok. Myślę, że facetom to się często lepiej udaje niż się im przypisuje.
Awatar użytkownika
Ambiza
Gibony
Gibony

Post autor: Ambiza »

Zgadza się, Marek. Z mojego doświadczenia wynika, że faceci czasem są bardziej wycofani emocjonalnie, ale za to bardzo czujni i gotowi pomóc, nawet jeśli nie mówią tego wprost. Czasem właśnie ten ich sposób jest najcenniejszy.
Awatar użytkownika
TransTabe
Gibony
Gibony

Post autor: TransTabe »

To prawda. My kobiety często oczekujemy otwartej rozmowy o emocjach, a faceci pokazują troskę inaczej. Ważne, żeby to zauważyć i docenić, bo empatia ma różne oblicza
ODPOWIEDZ