Konopny krem do piernika
: 4 gru 2025, o 11:43
Składniki:
100 g masła (miękkiego)
50 g cukru pudru
2–3 łyżki miodu
4–5 łyżek zmielonych nasion konopi
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, dla smaku)
szczypta soli
1–2 łyżki mleka lub śmietanki (jeśli krem jest zbyt gęsty)
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzyj w misce na puszystą masę przy pomocy miksera.
Dodaj miód i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj zmielone nasiona konopi, mieszając równomiernie, aby powstała gładka pasta.
Jeśli chcesz, możesz dodać kakao, aby krem miał lekko czekoladowy aromat. Dodaj też szczyptę soli, która podkreśli smak.
Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj mleko lub śmietankę łyżka po łyżce, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Gotowy krem przechowuj w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 5 dni.
100 g masła (miękkiego)
50 g cukru pudru
2–3 łyżki miodu
4–5 łyżek zmielonych nasion konopi
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, dla smaku)
szczypta soli
1–2 łyżki mleka lub śmietanki (jeśli krem jest zbyt gęsty)
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzyj w misce na puszystą masę przy pomocy miksera.
Dodaj miód i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj zmielone nasiona konopi, mieszając równomiernie, aby powstała gładka pasta.
Jeśli chcesz, możesz dodać kakao, aby krem miał lekko czekoladowy aromat. Dodaj też szczyptę soli, która podkreśli smak.
Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj mleko lub śmietankę łyżka po łyżce, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Gotowy krem przechowuj w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 5 dni.