Pudding z nasionami chia i konopnymi na ciepło
: 21 paź 2025, o 13:23
Składniki (na 2 porcje)
- 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, owsiane, migdałowe lub kokosowe)
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki nasion konopnych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1–2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika (opcjonalnie, według smaku)
- Dodatki opcjonalne: świeże owoce (np. jagody, truskawki, banan), wiórki kokosowe, orzechy, cynamon
Przygotowanie
1. Podgrzej mleko:
- W małym garnku podgrzej mleko roślinne na średnim ogniu, uważając, aby nie zagotować.
2. Dodaj nasiona i aromaty:
- Do ciepłego mleka dodaj nasiona chia, nasiona konopne, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy.
- Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką, aby składniki się połączyły.
3. Gotowanie na małym ogniu:
- Zmniejsz ogień i gotuj pudding przez 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Masa powinna zgęstnieć i uzyskać kremową konsystencję.
4. Podanie:
- Podawaj od razu na ciepło lub lekko przestudzone.
- Udekoruj świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub szczyptą cynamonu.
Wskazówki i wariacje
- Więcej białka i chrupkości: Dodaj łyżkę masła orzechowego lub prażonych migdałów.
- Kakaowa wersja: Dodaj 1 łyżeczkę niesłodzonego kakao do mleka przed gotowaniem.
- Bezglutenowa i wegańska: Przepis jest naturalnie bezglutenowy i wegański, wystarczy upewnić się, że mleko roślinne i syrop klonowy są certyfikowane.
- Szybsza wersja: Możesz zrobić pudding w wersji na zimno – po wymieszaniu składników odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
- 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, owsiane, migdałowe lub kokosowe)
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki nasion konopnych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1–2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika (opcjonalnie, według smaku)
- Dodatki opcjonalne: świeże owoce (np. jagody, truskawki, banan), wiórki kokosowe, orzechy, cynamon
Przygotowanie
1. Podgrzej mleko:
- W małym garnku podgrzej mleko roślinne na średnim ogniu, uważając, aby nie zagotować.
2. Dodaj nasiona i aromaty:
- Do ciepłego mleka dodaj nasiona chia, nasiona konopne, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy.
- Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką, aby składniki się połączyły.
3. Gotowanie na małym ogniu:
- Zmniejsz ogień i gotuj pudding przez 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Masa powinna zgęstnieć i uzyskać kremową konsystencję.
4. Podanie:
- Podawaj od razu na ciepło lub lekko przestudzone.
- Udekoruj świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub szczyptą cynamonu.
Wskazówki i wariacje
- Więcej białka i chrupkości: Dodaj łyżkę masła orzechowego lub prażonych migdałów.
- Kakaowa wersja: Dodaj 1 łyżeczkę niesłodzonego kakao do mleka przed gotowaniem.
- Bezglutenowa i wegańska: Przepis jest naturalnie bezglutenowy i wegański, wystarczy upewnić się, że mleko roślinne i syrop klonowy są certyfikowane.
- Szybsza wersja: Możesz zrobić pudding w wersji na zimno – po wymieszaniu składników odstaw do lodówki na 2–3 godziny.