Jajka faszerowane z nasionami konopi
: 8 lis 2018, o 13:35
Składniki:
6 jajek
200 g pieczarek
1 stołowa łyżka majonezu
1 stołowa łyżka oleju konopnego lub oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe nasion konopi łuskanych
rzerzucha lub inne kiełki
Przygotowanie:
Jaja gotujemy, obieramy, wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, drobno siekamy i smażymy na oleju kokosowym z odrobiną soli. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy pieczarki, nasiona konopi i majonez, olejem, mieszamy do uzyskania pasty. Pastą nadziewamy białka jajek, dekorujemy kiełkami i serwujemy z dodatkiem zielonych warzyw, np liści sałaty masłowej, rukoli lub cykorii.
6 jajek
200 g pieczarek
1 stołowa łyżka majonezu
1 stołowa łyżka oleju konopnego lub oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe nasion konopi łuskanych
rzerzucha lub inne kiełki
Przygotowanie:
Jaja gotujemy, obieramy, wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, drobno siekamy i smażymy na oleju kokosowym z odrobiną soli. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy pieczarki, nasiona konopi i majonez, olejem, mieszamy do uzyskania pasty. Pastą nadziewamy białka jajek, dekorujemy kiełkami i serwujemy z dodatkiem zielonych warzyw, np liści sałaty masłowej, rukoli lub cykorii.