Domowy jogurt konopny
: 22 paź 2018, o 13:42
Składniki:
1 - litr konopnego mleka (tutaj znajdziesz instrukcję jak je zrobić)
1 - ampułka bakterii jogurtowych lub kefirowych (mogą być także 2 – 3 tabletki dobrego probiotyku)
Przygotowanie
Mleko podgrzej do temperatury między 38 a 40 st C, nie pozwól na wyższą temperaturę, bo stracisz cenne kwasy Omega w mleku oraz witaminy.
1.Dosyp probiotyk do mleka i dokładnie wymieszaj
2.Przelej do szklanego słoika
3.Odstaw mleko przykryte gazą w temperaturze pokojowej na 8h
4.Schowaj do lodówki na minimum 3h
5.Jogurt jest gotowy :)
Jeśli chcesz go ponownie „rozmnożyć” wystarczy, że zostawić 1/3 jogurtu w słoiku, dolejesz do niego mleka, odstawisz na 8h w temperaturze pokojowej, potem do lodówki na kilka godzin i możesz ponownie cieszyć się smakiem swojego jogurtu.
1 - litr konopnego mleka (tutaj znajdziesz instrukcję jak je zrobić)
1 - ampułka bakterii jogurtowych lub kefirowych (mogą być także 2 – 3 tabletki dobrego probiotyku)
Przygotowanie
Mleko podgrzej do temperatury między 38 a 40 st C, nie pozwól na wyższą temperaturę, bo stracisz cenne kwasy Omega w mleku oraz witaminy.
1.Dosyp probiotyk do mleka i dokładnie wymieszaj
2.Przelej do szklanego słoika
3.Odstaw mleko przykryte gazą w temperaturze pokojowej na 8h
4.Schowaj do lodówki na minimum 3h
5.Jogurt jest gotowy :)
Jeśli chcesz go ponownie „rozmnożyć” wystarczy, że zostawić 1/3 jogurtu w słoiku, dolejesz do niego mleka, odstawisz na 8h w temperaturze pokojowej, potem do lodówki na kilka godzin i możesz ponownie cieszyć się smakiem swojego jogurtu.