KRUCHE, WANILIOWE CIASTECZKA Z CANNAMASŁA
: 22 lut 2013, o 12:58
Składniki:
1 szklanka masła Cannabis
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 duże jajko
1 opakowanie cukru waniliowego (może być wanilinowy)
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Krok 1
Masło umieść w garnuszku, a ten podgrzewaj w drugim, wypełnionym wodą. Rozpuść masełko do momentu, aż pozostaną tylko małe grudki.
Krok 2
Do roztopionego masła dodaj cukier, po połowie szklanki na raz i energicznie mieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Do garnka z masłem i cukrem dodaj jajko i cukier waniliowy, składniki dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól i mąkę (zostaw niewielką ilość mąki do posypania stolnicy i wałka).
Krok 4
Połącz ze sobą składniki z obu pojemników, dobrze wymieszaj i uformuj kulę ciasta. Wyrabiaj ciasto przez parę minut. Następnie schowaj je do lodówki na około 40 minut. Jeśli ciasto, po wyjęciu z lodówki będzie za twarde aby je rozwałkować – należy je ogrzać (np. w mikrofalówce)
Krok 5
Po wyjęciu ciasta z lodówki, przyprósz je lekko mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta, wałkuj i wykrawaj ciasteczka o dowolnej wielkości i kształcie. Ciasto z racji, iż jest „kruche” może się ciężko formować, potrzeba cierpliwości w ugniataniu aby nadać mu ponownie formę kulki do rozwałkowania.
Ciasteczka najwygodniej wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 10-12 minut, lub do momentu aż się przyrumienią. Po upieczeniu, pozostawcie ciasteczka do stygnięcia, można je przechowywać przez parę tygodni w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
Z jednej porcji otrzymacie około 90 ciasteczek wielkości jak wyżej.
1 szklanka masła Cannabis
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 duże jajko
1 opakowanie cukru waniliowego (może być wanilinowy)
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Krok 1
Masło umieść w garnuszku, a ten podgrzewaj w drugim, wypełnionym wodą. Rozpuść masełko do momentu, aż pozostaną tylko małe grudki.
Krok 2
Do roztopionego masła dodaj cukier, po połowie szklanki na raz i energicznie mieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Do garnka z masłem i cukrem dodaj jajko i cukier waniliowy, składniki dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól i mąkę (zostaw niewielką ilość mąki do posypania stolnicy i wałka).
Krok 4
Połącz ze sobą składniki z obu pojemników, dobrze wymieszaj i uformuj kulę ciasta. Wyrabiaj ciasto przez parę minut. Następnie schowaj je do lodówki na około 40 minut. Jeśli ciasto, po wyjęciu z lodówki będzie za twarde aby je rozwałkować – należy je ogrzać (np. w mikrofalówce)
Krok 5
Po wyjęciu ciasta z lodówki, przyprósz je lekko mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta, wałkuj i wykrawaj ciasteczka o dowolnej wielkości i kształcie. Ciasto z racji, iż jest „kruche” może się ciężko formować, potrzeba cierpliwości w ugniataniu aby nadać mu ponownie formę kulki do rozwałkowania.
Ciasteczka najwygodniej wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 10-12 minut, lub do momentu aż się przyrumienią. Po upieczeniu, pozostawcie ciasteczka do stygnięcia, można je przechowywać przez parę tygodni w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
Z jednej porcji otrzymacie około 90 ciasteczek wielkości jak wyżej.