Batoniki z nasion konopi
: 19 paź 2016, o 13:41
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki łuskanych nasion konopi
3/4 szklanki daktyli
1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej (chia seeds)
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego albo innego słodu
szczypta soli
Sposób wykonania:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Po namoczeniu umieszczamy je razem z płatkami owsianymi w robocie kuchennym i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je za pomocą funkcji pulsacyjnej, do czasu aż zaczną formować kulę. Gotową miksturę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Formę wkładamy na kilka godzin albo noc do lodówki. Po schłodzeniu kroimy masę na batoniki bądź małe kwadraty.
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki łuskanych nasion konopi
3/4 szklanki daktyli
1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej (chia seeds)
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego albo innego słodu
szczypta soli
Sposób wykonania:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Po namoczeniu umieszczamy je razem z płatkami owsianymi w robocie kuchennym i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je za pomocą funkcji pulsacyjnej, do czasu aż zaczną formować kulę. Gotową miksturę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Formę wkładamy na kilka godzin albo noc do lodówki. Po schłodzeniu kroimy masę na batoniki bądź małe kwadraty.