Strona 1 z 1

Publikacja „Konopie w kuchni”

: 26 sty 2016, o 13:03
autor: Waszka
Publikacja „Konopie w kuchni”

Kulinarne zastosowanie konopi zaczyna się od nasion. Ich bogactwo składników odżywczych przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej Planecie. Nasiona z konopi zawierają 460% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby, które są w najlepszych proporcjach dla ludzkiego organizmu.

Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis Sativa L. Jest on ubogi w kanabinoidy psychoaktywne (np. THC) dlatego spożywanie go nie powoduje efektu odurzenia. Powoduje natomiast wiele korzystnych zmian i procesów w naszym ciele:

- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi
- pomaga zapobiegać nowotworom
- wspiera układ krążenia, obniża ryzyko zawału serca, udaru, reguluje ciśnienie krwi
- wspiera układ trawienny, przyśpiesza metabolizm,
- oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje odpowiedni poziom PH krwi
- wzmacnia tkankę kostną
- wzmacnia włosy, skórę, paznokcie
- poprawia odporność
- wpływa na poprawę samopoczucia