Placki buraczane z mąką konopną
: 13 sty 2016, o 13:22
Mąka konopna to jedna z najzdrowszych mąk. Zawiera mnóstwo minerałów, cennych kwasów omega – przede wszystkim kwas foliowy. Dlatego buraczane placki w tej wersji są idealne na aktualną porę roku – właśnie teraz powinniśmy jeść potrawy bogatsze w kwasy tłuszczowe i mikroelementy. Do dzieła!
Składniki:
3 buraki
¾ szklanki maki konopnej
¼ szklanki mąki pszennej
jajko kurze
woda
sól
olej do smażenia
Buraki umyj, zmiksuj na pastę w blenderze, przełóż do oddzielnego naczynia. Dodaj mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzej z odrobiną oleju, masę na pancakes nakładaj większą łyżką, nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Placki podsmaż z obu stron i odkładaj na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu. Podawaj razem ze świeżymi ziołami i warzywami oraz z lekkimi sosami.
Składniki:
3 buraki
¾ szklanki maki konopnej
¼ szklanki mąki pszennej
jajko kurze
woda
sól
olej do smażenia
Buraki umyj, zmiksuj na pastę w blenderze, przełóż do oddzielnego naczynia. Dodaj mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzej z odrobiną oleju, masę na pancakes nakładaj większą łyżką, nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Placki podsmaż z obu stron i odkładaj na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu. Podawaj razem ze świeżymi ziołami i warzywami oraz z lekkimi sosami.