Strona 1 z 1

Nalewka Jagodowa z Lawendą

: 27 lut 2015, o 08:30
autor: Rastafari
Czas przygotowania: 200 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2

Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jagód
- 4 gałązki lawendy
- 120 ml spirytusu (wszystko zależy od upodobań smakowych) :)

Etapy przygotowania
Do garnka wrzucamy jagody, dodajemy wodę oraz cukier. Zaczynamy gotować, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy lawendę. Gotujemy przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i czekamy do ostygnięcia naszej mikstury (kilka godzin lub pozostawić na całą noc, wtedy wszystko nabierze intensywniejszego aromatu). Następnie wszystko przelać na sitko i delikatnie wycisnąć cały sok. Do soku dodajemy spirytus oraz łyżkę miąższu jaka pozostała w sitku. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelki. Odstawiamy aby nalewka się "przegryzła". Smacznego :)

Re: Nalewka Jagodowa z Lawendą

: 27 lut 2015, o 19:48
autor: Wojownik
A skąd ja w lutym do cholery jagody wezmę? :D
A nie powiem, z chęcią przetestuję bo wszelakie naleweczki to miód na moje serce.

Re: Nalewka Jagodowa z Lawendą

: 2 mar 2015, o 12:05
autor: Red
Jedynie mrożone. Albo z chin oni wszystko mają [lol!]

Re: Nalewka Jagodowa z Lawendą

: 2 mar 2015, o 20:29
autor: Wojownik
Mrożone to prawie 2 dychy za kilo. Pogięło ich widzę ostro.

Re: Nalewka Jagodowa z Lawendą

: 2 mar 2015, o 20:59
autor: Pajączek
Nie wiem gdzie kupujesz, ale w byle markecie za słoiczek zapłacisz 4-6 zł.

Re: Nalewka Jagodowa z Lawendą

: 8 mar 2015, o 13:46
autor: Chriss
Zostawiłem naleweczkę do piwnicy by się przegryzła. Postanowiłem sobie potestować co kilka dni, czy już jest dobre. Nie wiem jak to się stało, ale w niecałe 10 dni wszystko już zniknęło z butelki. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że była bardzo dobra. Dobrze kopało i smakowało cudownie.