Nalewka Jagodowa z Lawendą
: 27 lut 2015, o 08:30
Czas przygotowania: 200 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jagód
- 4 gałązki lawendy
- 120 ml spirytusu (wszystko zależy od upodobań smakowych) :)
Etapy przygotowania
Do garnka wrzucamy jagody, dodajemy wodę oraz cukier. Zaczynamy gotować, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy lawendę. Gotujemy przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i czekamy do ostygnięcia naszej mikstury (kilka godzin lub pozostawić na całą noc, wtedy wszystko nabierze intensywniejszego aromatu). Następnie wszystko przelać na sitko i delikatnie wycisnąć cały sok. Do soku dodajemy spirytus oraz łyżkę miąższu jaka pozostała w sitku. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelki. Odstawiamy aby nalewka się "przegryzła". Smacznego :)
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jagód
- 4 gałązki lawendy
- 120 ml spirytusu (wszystko zależy od upodobań smakowych) :)
Etapy przygotowania
Do garnka wrzucamy jagody, dodajemy wodę oraz cukier. Zaczynamy gotować, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy lawendę. Gotujemy przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i czekamy do ostygnięcia naszej mikstury (kilka godzin lub pozostawić na całą noc, wtedy wszystko nabierze intensywniejszego aromatu). Następnie wszystko przelać na sitko i delikatnie wycisnąć cały sok. Do soku dodajemy spirytus oraz łyżkę miąższu jaka pozostała w sitku. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelki. Odstawiamy aby nalewka się "przegryzła". Smacznego :)