Cześć wszystkim!
Ostatnio zauważyłem coraz więcej pytań o oleje CBD i muszę przyznać – rynek trochę oszalał. Niestety, nie każdy produkt, który wygląda profesjonalnie, faktycznie zawiera CBD w deklarowanej ilości. Podrabiane oleje to coraz większy problem i warto o tym mówić, żeby nikt nie dał się naciągnąć.
Jak rozpoznać podróbki? Przede wszystkim sprawdzajcie:
Certyfikaty i raporty labowe – wiarygodny producent zawsze udostępnia wynik testów dla każdej partii.
Skład – jeśli olej jest wyjątkowo tani i w ogóle nie pachnie konopiami, jest duże ryzyko, że to podróbka.
Opakowanie – drobne błędy w etykiecie, brak numeru partii czy daty ważności to często znak ostrzegawczy.
Doświadczenie z forum pokazuje też, że najczęściej podrabiane są oleje 5–10% CBD. Czasem zamiast CBD jest olej roślinny z aromatem lub minimalną ilością kannabinoidów. Efekt? Płacisz za efekt, którego nie ma.
Moja rada – kupujcie tylko od sprawdzonych sklepów z dobrymi opiniami, sprawdzajcie raporty z laboratorium i nie dajcie się skusić niską ceną. Lepiej trochę dopłacić i mieć pewność, że produkt działa, niż ryzykować zdrowie i portfel.
A Wy? Kto miał doświadczenie z podrabianym olejem CBD? Jak rozpoznaliście, że coś jest nie tak?
Uwaga na podrabiany olej CBD – jak nie dać się nabić w butelkę?
- Gaga8Leidy
- Gibony

Re: Uwaga na podrabiany olej CBD – jak nie dać się nabić w butelkę?
Ostatnio natknełam się na olej CBD, który wyglądał super profesjonalnie, a okazało się, że praktycznie nie miał CBD. Dla mnie główny znak ostrzegawczy to brak raportu labowego. Prawdziwy producent zawsze go udostępnia.
Dokładnie. Ja zawsze sprawdzam certyfikaty z laboratorium i numer partii. Jeśli są jakieś literówki na etykiecie albo brak daty ważności, lepiej odpuścić. Tanie oleje 5–10% CBD najczęściej są podrabiane.
U mnie było podobnie – kupiłem olej z super niską ceną i zero efektu. Dopiero po sprawdzeniu składu w laboratorium wyszło, że praktycznie same oleje roślinne, a CBD było minimalne. Od tamtej pory kupuję tylko w sprawdzonych sklepach z opiniami.
Ja dodam jeszcze jedną rzecz – zapach. Prawdziwy olej konopny pachnie charakterystycznie, lekko ziołowo. Jeśli nie czuć konopi albo pachnie sztucznie, jest spore ryzyko, że to podróbka.
Warto też korzystać z forum i grup dyskusyjnych – często użytkownicy dzielą się informacjami o podróbkach. Ja dzięki temu uniknąłem kilku podejrzanych ofert. Najlepsze jest kupowanie od renomowanych dystrybutorów, nawet jeśli cena trochę wyższa – przynajmniej masz pewność, że działa.