Placuszki warzywne z komosą i nasionami konopi

Przepisy na różne potrawy z użyciem cannabis oraz nasion konopi w domowej kuchni.
SilentAsh
Gibony
Gibony
Posty: 5
Rejestracja: 18 wrz 2025, o 08:07

Placuszki warzywne z komosą i nasionami konopi

Post autor: SilentAsh »

Składniki (na ok. 8–10 małych placuszków)

- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)

- 1 średnia marchewka, starta na grubych oczkach

- 1 średnia cukinia, starta i lekko odsączona z nadmiaru wody

- 1 jajko (lub 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego + 6 łyżek wody jako zamiennik wegański)

- 3 łyżki nasion konopi

- 2 łyżki mąki (pszennej, pełnoziarnistej lub z ciecierzycy dla wersji bezglutenowej)

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie)

- Sól i pieprz do smaku

- Olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy)

Przygotowanie

1. Przygotuj warzywa:

- Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce.

- Cukinię lekko odciśnij ręką lub przez gazę, aby pozbyć się nadmiaru wody.

2. Przygotuj masę:

- W dużej misce wymieszaj ugotowaną komosę, starte warzywa, nasiona konopi, mąkę, przyprawy i jajko (lub zamiennik wegański).

- Masa powinna być kleista, ale dająca się formować w placuszki. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.

3. Formowanie placuszków:

- Z masy formuj małe placuszki (ok. 5–7 cm średnicy) i układaj je na talerzu.

4. Smażenie:

- Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni na średnim ogniu.

- Smaż placuszki 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

5. Podanie:

- Podawaj z dipem jogurtowym (klasyczny lub roślinny), hummusem lub świeżą sałatką.

- Świetne na ciepło jako śniadanie, lunch lub przekąska.

Wskazówki i wariacje

- Wegańska wersja: Użyj zamiennika jajka z siemienia lnianego lub aquafaby.

- Więcej białka: Dodaj ugotowaną ciecierzycę, soczewicę lub tofu w kostce do masy.

- Dla chrupkości: Posyp placuszki dodatkową łyżką nasion konopi lub prażonymi orzechami tuż przed podaniem.

- Opcjonalne przyprawy: Koperek, pietruszka, czosnek w proszku lub szczypta chili dla pikantnego akcentu.
ODPOWIEDZ