Moringa – cudowne drzewo

Wszystko co związane ze zdrowiem, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty.
Mia
Gibony
Gibony
Posty: 49
Rejestracja: 29 sie 2018, o 10:43

Moringa – cudowne drzewo

Post autor: Mia » 15 lis 2018, o 10:10

Pod nazwą moringa kryje się roślina zaliczana do super żywności. W zasadzie moringa jest drzewem rosnącym u podnóży Himalajów. Powietrze i ziemia nie są tam tak zanieczyszczone jak w większości innych miejsc na ziemi, ze względu na utrudniony dostęp oraz warunki klimatyczne. Moringa Oleifera jest najczęściej uprawianą rośliną ze swojego gatunku, który liczy 14 odmian. Nazywana jest cudownym drzewem, ponieważ zawiera zdecydowanie więcej witamin i składników mineralnych nich większość znanej nam żywności. Według danych ma w sobie 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz 4-krotonie więcej witaminy A niż uważane za jej świetne źródło marchewka. O właściwościach leczniczych tego drzewa wiadomo było już od dawna, stąd jego nazwa „cudowne drzewo”. Potrafi owocować w okresach suszy, a wycięta odrasta. Stąd wzięła się jej inna nazwa „wieczne drzewo”, bądź „nigdy nieumierające drzewo”.

Moringa, czyli drzewo chrzanowe, zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu smakowi korzeni, który zbliżony jest właśnie do chrzanu. Niemal każda jej część znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. W jej liściach, kwiatach, korze i korzeniach zawartych jest wiele aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, które są wykorzystywane do wytwarzania leków. Z jej ziaren pozyskiwany jest olej, ale także ze względu na ich właściwości antybakteryjne wykorzystuje się je np. w procesie oczyszczania wody. Kora moringi stanowi surowiec do wytwarzania papieru i lin, a całe drzewo może służyć jako forma biomasy do produkcji np. biopaliw i innych form odnawialnej energii. Z kolei pozostałości organiczne po procesach produkcji wykorzystywane są z powodzeniem jako nawóz. Tak więc od momentu, w którym drzewo osiąga pełną dojrzałość, za sprawą wszelkich procesów, któremu zostaje poddane, jest w całości wykorzystane.

Moringa oleifera – właściwości

Właściwości lecznicze drzewa moringa pomagają zwalczać różne dolegliwości, a nawet choroby przewlekłe. Przez wieki moringę wykorzystywano do leczenia takich schorzeń, jak anemia, astma, lęki, zapalenie oskrzeli, przekrwienie klatki piersiowej, cholery czy kataru. Oprócz tego składniki tej rośliny mają właściwości:

-przeciwzapalne,
-przeciwwrzodowe,
-przeciwskurczowe,
-przeciwnowotworowe,
-przeciwutleniające,
-przeciwgorączkowe,
-przeciwepileptyczne,
-przeciwgrzybicze,
-przeciwbakteryjne,
-moczopędne,
-zapobiegające włóknieniu wątroby,
-obniżające cholesterol,
-zwalczające nadciśnienie.

Zawartość niektórych składników liści moringi w porównaniu z ich innymi źródłami:

-7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
-4 więcej witaminy A niż marchew,
-7 razy więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże,
-4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy,
-2 razy więcej błonnika niż pełnoziarnista pszenica,
-37 razy więcej przeciwutleniaczy niż winogrona,
-4 razy więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa,
-2–4 razy więcej luteiny niż kapusta,
-6 razy więcej polifenoli niż wino,
-3 razy więcej potasu niż banany,
-9 razy więcej żelaza niż polędwica wołowa,
-4 razy więcej wapnia niż krowie mleko.

W Polsce moringa znana jest przede wszystkim w postaci mielonych, sproszkowanych liści i oleju moringa, który poza zastosowaniem kulinarnym używany jest także w kosmetyce (olejek moringa jest szczególnie doceniany w pielęgnacji włosów).Moringa nie należy do tanich suplementów, jednak czasem warto zainwestować w swoje zdrowie.

Moringa – jak stosować?

Ważne jest, aby wiedzieć, jak stosować preparaty zawierające ekstrakt z moringi i jakie są jej dopuszczalne dawki. Sproszkowane liście można spożywać 3 razy dziennie po 1,5 g wraz z pokarmem, np. koktajlem lub herbatą. W takiej formie roślina jest dostępna w sklepach np. ze zdrową żywnością w cenie około 30 zł za 50 g. W sprzedaży znajduje się również gotowa herbata z jej dodatkiem lub tabletki i kapsułki stosowane jako suplement diety.

Przeciwwskazaniem do stosowania rośliny jest ciąża, ponieważ substancje, które zawiera, mogą wywołać nieplanowane skurcze i zwiększyć tym samym ryzyko poronienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie”