Cukier bardziej groźny od marihuany?

Konopie w nauce, badania i wykorzystanie ich w technologi.
Awatar użytkownika
Jimmy
Gibony
Gibony
Posty: 59
Rejestracja: 17 mar 2016, o 13:47

Cukier bardziej groźny od marihuany?

Post autor: Jimmy »

Badania przeprowadzone dla Wall Street Journal wykazały, że spośród czterech najpopularniejszych substancji, tytoń klasyfikuje się na pierwszym miejscu (prawie 50% badanych), zaraz po nim alkohol (24%), trzecie miejsce zajmuje cukier (15%), natomiast marihuana widnieje na ostatnim, czwartym miejscu. Za szkodliwą uznało ją jedynie 8 respondentów.

Tegoroczne badania jednoznacznie potwierdzają, że palacze marihuany wykazują mniejsze ryzyko otyłości i cukrzycy, niż osoby, które nie używają marihuany.

“Najważniejszym wnioskiem jest to, że obecni użytkownicy marihuany mają lepszy metabolizm węglowodanów“, twierdzi główny autor jednego z badań, Murray Mittleman. “Ich stężenie insuliny na czczo było mniejsze, i okazało się, że są mniej odporni na insulinę, co pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.”

Cukier a marihuana


Nieustannie słyszymy o szkodliwości marihuany od jej przeciwników.. O tym, że powoduje problemy z pamięcią, że zaburza zdolności poznawcze – wszyscy wiemy, że to bzdura. Najnowsze badania te mity obaliły.

Zastanówmy się jednak, czy mówi się głośno o wszystkich szkodliwych właściwościach cukru?

Badania dowodzą, że cukier jest szkodliwy porównywalnie do alkoholu. Wiele znanych, medycznych nazwisk wnosi o umieszczenie etykiet ostrzegawczych na produktach zawierających cukier.

Cukier ma toksyczne działanie, szczególnie na wątrobę i prowadzi do wielu chorób przypisywanych także alkoholowi. Co najważniejsze – nieistotne, czy jesteś chudy czy gruby – uszkodzenia wątroby są możliwe niezależnie od ilości cukru, jaką dostarczamy organizmowi.
ODPOWIEDZ