Przepis na amerykańską szarlotkę z marihuaną

Przepisy na różne potrawy z użyciem cannabis oraz nasion konopi w domowej kuchni.
Awatar użytkownika
Yeti
Gibony
Gibony
Posty: 66
Rejestracja: 7 sie 2018, o 12:16

Przepis na amerykańską szarlotkę z marihuaną

Post autor: Yeti »

Szarlotka jest chyba najpopularniejszym i najbardziej lubianym wypiekiem w Ameryce. Czując jej zapach można sobie wręcz wyobrazić, jak w czasach dzieciństwa siedzi się u babci na tarasie i z niecierpliwością czeka, aż parujące ciasto ostygnie i będzie można w nie wbić swoje zęby. Słodycz jabłek o konsystencji idealnej do żucia idzie zgodnie w parze z chrupiącą, maślaną kruszonką na wierzchu. Dzisiaj dajemy Ci łatwy w przygotowaniu przepis z ekstra dodatkiem. W twoim wypieku będzie można wyczuć delikatne nuty ziołowe, które w rezultacie wzniosą twoje doświadczenie z deserami na zupełnie nowy poziom.

Do tego przepisu będziesz potrzebował trochę konopnego masła, sposób jego przygotowania znajdziesz w poniższym linku.

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 ¼ szklanki mąki pszennej uniwersalnej

1 łyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 szklanka masła konopnego (koniecznie zimnego)

¼ szklanki schłodzonej margaryny

5 do 6 łyżeczek lodowatej wody

Nadzienie:

1,3 kilograma jabłek (pozbawionych pestek, obranych i pokrojonych w plasterki)

3 ¼ szklanki brązowego cukru

3 łyżki mąki pszennej uniwersalnej

3 ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

1 szczypta soli

1 łyżeczka cukru granulowanego

1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 jajko

1 łyżka wody

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE CIASTA

1. Korzystając z sita wsyp mąkę, cukier i sól do dużej miski.

2. Następnie dodaj schłodzonego masła konopnego i margaryny.

3. Mieszaj wszystko ze sobą ręcznie, aż nie uzyskasz kruchej konsystencji.

4. Następnie trzeba zagnieść ciasto. W trakcie tej czynności dodawaj w razie potrzeby małe ilości wody. Ugniataj do momentu aż ciasto nie będzie brudzić rąk i będzie miało jednolitą konsystencję.

5. Z ciasta uformuj kulę i podziel ją na dwa kawałki, z których jeden jest trochę większy od drugiego. Ten większy posłuży nam za podstawę ciasta a mniejszy pójdzie na wierzch. Trzymaj oba kawałki w lodówce przez około 30 minut, następnie równo je rozwałkuj i włóż z powrotem do lodówki.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA

1. W dużej misce dokładnie wymieszaj ze sobą pokrojone na plasterki jabłka i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

2. Następnie dodaj do wymieszanych jabłek z cytryną brązowego cukru, granulowanego cukru, mąkę, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie wszystko wymieszaj.
PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CIASTA

1. Połóż większą część ciasta na okrągłą blachę i mocno ugnieć na krawędziach, aby dobrze przylegało. Około trzy centymetry ciasta powinny zwisać swobodnie z krawędzi formy.

2. Równomiernie rozłóż na ciasto przygotowane wcześniej nadzienie. Jeżeli chcesz, aby szarlotka miała mocniejszego kopa, w tym momencie możesz również dodać więcej masła konopnego.

3. Następnie połóż mniejszą część rozwałkowanego wcześniej ciasta na wierzch, wykorzystaj zwisające swobodnie ciasto warstwy spodniej i na przykład za pomocą widelca sklej je z warstwą wierzchnią.

4. Nakłuj część wierzchnią widelcem w kilku miejscach lub wytnij na niej dużą literkę X, aby w trakcie pieczenia para mogła swobodnie opuszczać wnętrze.

5. Roztrzep jajko i obficie nasmaruj nim wierzchnią część ciasta, aby w trakcie pieczenia nabrało ładnego koloru i glazury.

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 190°C i piecz w nim ciasto przez około jedną godzinę, do momentu aż wierzch jest zarumieniony na piękny złoto-brązowy kolor. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

Szarlotka wymaga trochę pracy i przygotowań, jednak to soczyste i przepyszne ciasto jest warte twojego zachodu. Zjedzona na deser po obiedzie zapewni Ci bardzo przyjemny wieczór. Pamiętaj, że na efekt działania wypieków z dodatkiem marihuany można czasem poczekać nawet do dwóch godzin. Smacznego!
Bo żyć trzeba umić co by się nie urodziło [lata]
ODPOWIEDZ