JESIENNE PRZETWORY KONOPNE

Przepisy na różne potrawy z użyciem cannabis oraz nasion konopi w domowej kuchni.
DrahMaster
Gibony
Gibony
Posty: 38
Rejestracja: 26 lip 2016, o 11:32

JESIENNE PRZETWORY KONOPNE

Post autor: DrahMaster »

Wypieki

Wszystkie kannabinoidy zawarte w konopiach są substancjami lipofilowymi, co oznacza, że świetnie rozpuszczają się w tłuszczach takich jak masło, mleko czy olej. Dzięki tym właściwościom cannabis znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od wypieków, skończywszy na napojach, a lista tych prozdrowotnych właściwości wydaje się nie mieć końca. Podstawą do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków jest masło konopne, które wbrew pozorom jest bardzo proste do samodzielnego wykonania w warunkach domowych. Konopni kucharze spierają się, jaki sposób uzyskania cannabutter jest najlepszy dlatego przedstawię jeden z najczęściej stosowanych. Przed przystąpieniem do pracy należy zaopatrzeń się w kilka kostek masła oraz liście, a także przygotować duży garnek, sitko i miskę do schłodzenia masła w lodówce.

Krok 1. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i podgrzewamy.

Krok 2. Do podgrzanej (ale nie wrzącej) wody wrzucamy masło i rozpuszczamy.

Krok 3. Gdy masło jest już całkowicie rozpuszczone wrzucamy wypłukane wcześniej liście i gotujemy na średnim ogniu około 3 godziny co jakiś czas mieszając.

Krok 4. Gotowe masełko przelewamy przez sitko do miski i wkładamy do lodówki.

Tak oto w 4 prostych krokach można otrzymać masło do konopnych wypieków. Pamiętajcie, że jego „moc” zależy od proporcji liści w stosunku do dodanego masła, a jedynym ograniczeniem ilości użytych liści powinna być wielkość garnka.

Sok


Choć sok z surowych konopi to jeszcze dość mało znany w Polsce napój, na zachodzie zyskuje coraz większe uznanie dzięki swoim niezwykłym właściwością zdrowotnym na organizm człowieka. Trunek z liści cannabis rozpropagowany w USA przez dr Williama Courtneya zawiera unikalne związki zwane kannabinoidami, które wykazują pozytywny wpływ w przypadku przewlekłych stanów zapalnych. W długoletnich badaniach doktor zauważył skuteczność w leczeniu m.in. zapalenia stawów, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzemy, miażdżycy tętnic czy chorobie Crohna. Swoje lecznicze właściwości liście konopi zawdzięczają związkowi zwanemu CBDa, czyli kwasowej formie bardziej znanego kannabinoidu CBD. Konopny trunek możemy zrobić w warunkach domowych przy użyciu najzwyklejszej sokowirówki, łącząc go np. z mlekiem i owocami możemy uzyskać przepyszne i zdrowe koktajle. Na polskim rynku coraz częściej widzimy gotowy sok z liści konopi, który ostatnio pojawił się nawet w wersji sproszkowanej do nabycia w kapsułkach. Samodzielne przygotowanie napoju sprawia jednak dodatkową przyjemność. Amatorzy psychoaktywnego działania cannabis mogą poczuć się rozczarowani ponieważ w przypadku surowych soków kanabinoid THCa nie przekształca się w popularne THC, co oczywiście nie zmniejsza zdrowotnych właściwości rośliny.

Herbata


Konopne herbatki idealne na długie i chłodne jesienne wieczory oprócz walorów smakowych zawierają bardzo cenne dla ludzkiego organizmu mikro i makroelementy, w tym: magnez, sód, cynk, żelazo i fosfor, witaminy z grupy B i E, a także kannabinoidy. Najcenniejszym z nich jest oczywiście CBD, które działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, jest naturalnym antyoksydantem spowalniającym proces starzenia się organizmu. Konsumenci konopnych naparów wskazują na ich nieocenione właściwości w stanach bezsenności i stresu, a także poprawy gospodarki energetycznej organizmu poprzez spowolnienie trawienia i zapobieganie skokom poziomu cukru we krwi. Oprócz charakterystycznych dla konopi właściwości są one również bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6.

Zatem jak przyrządzić konopną herbatę? Nic prostszego, otóż wypłukane liście konopi należy dokładnie wysuszyć, a następnie delikatnie skruszyć. Amatorzy herbat mogą dołożyć do konopnych liści suszone owoce lub przyprawy np truskawki, jabłka czy cynamon poprawiając w ten sposób smak. W przypadku konopnych herbat należy pamiętać, że im dłużej je parzymy tym napar staje się bardziej gorzki. Optymalna temperatura wody do zalania suszu to ok. 90 stopni, natomiast czas parzenia pod przykryciem powinien wynosić 8-10 minut. Po upływie wskazanego czasu liście należy odcedzić, a napar posłodzić łyżeczką miodu. Susz należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, nie należy go wystawiać na działanie promieni słonecznych.

Oliwa

CannaOil jest świetną alternatywą dla tradycyjnej oliwy z oliwek dzięki czemu idealnie pasuje do różnego rodzaju sałatek, sosów i marynat. Przygotowanie konopnej oliwy nie sprawi najmniejszego kłopotu nawet początkującym kucharzom.

Krok 1. Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy na małym ogniu.

Krok 2. Następnie dorzucamy liście i dalej podgrzewamy co jakiś czas mieszając.

Krok 3. Po upływie 2 godzin studzimy oliwę.

Krok 4. Wystudzoną przelewamy przez sitko, odciskamy liście i przelewamy do butelek.

Konopie ofiarują konsumentom niezliczoną ilość możliwości ich wykorzystania dlatego jesienne zbiory wydają się być idealnym czasem na wypróbowanie niesamowitych cannaprzetworów.
ODPOWIEDZ