Relaksujący napój konopny czyli indyjski Bhang Lassi

Przepisy na różne potrawy z użyciem cannabis oraz nasion konopi w domowej kuchni.
Emily
Gibony
Gibony
Posty: 19
Rejestracja: 17 mar 2016, o 13:45

Relaksujący napój konopny czyli indyjski Bhang Lassi

Post autor: Emily »

Przepyszny napój konopny

Bhang Lassi jest smaczną miksturą z pasty konopnej, przypraw i mleka kokosowego. Jest to nieoficjalny napój Holi, hinduskiego święta wiosny i koloru, które w 2016 roku zaczęło się 23 marca.

Bhang sprawia, że święta są wyjątkowe

Bhang, jak głosi tradycja, pozwala milionom ludzi w Indiach wyraźniej zobaczyć kolory na święcie Holi. Holi to hinduistyczne święto radości i wiosny, obchodzone przeważnie w dniu pełni księżyca w miesiącu phalguna (luty-marzec). Zwane jest także Festiwalem Kolorów – to własnie to święto jest inspiracją dla festiwali koloru, które odbywają się w okresie letnim także w Polsce! W Indiach konopny napój jest częścią tradycji – pozwala lepiej odróżnić wzory i pogłębia uznanie dla muzyki, a dla tych, którzy preferują świętowanie w spokoju i ciszy, Bhang zwiększa zdolność medytacji i relaksu. Napój jest tworzony ze zmielonych kwiatów i liści konopi. Mogą być one także dodawane do słodyczy i są spożywane podczas Holi. Sourab Agarwal, twórca i zarządzający Fundacją Medycznej Marihuany w Indiach, potwierdził, że Bhang Lassis sprzedawane są w rządowych, licencjonowanych sklepach w Odisha.

“Ludzie zaczynają pić Bhang wcześnie rano i kontynuują spożycie aż do połowy dnia podczas Holi. Efekty działania napoju widać około 60 min po wypiciu i utrzymują się od 3 do 5 godzin.” – mówi Agarwal

Madhu, założyciel firmy Siddhi Tonics w Seattle, która produkuje kapsułki Bhang oraz napój Bhang Chai, odwiedził północne stany Indii (Uttar Pradesh, Rajasthan), aby doświadczyć tegorocznego święta Holi. Madhu powiedział, że w niektórych miejscach Holi trwa nawet 40 dni, a spożywanie Bhang pomaga ludziom podczas zgromadzeń religijnych. Gdy ludzie śpiewają piosenki w grupach i kosztują Bhang, czują zwiększone szczęście i wolność od zmartwień.

Napój Bhang w kuchni

Bhang zawiera kannabinoidy, więc należy go mieszać z tłuszczami, aby ułatwić organizmowi wchłanianie THC i CBD. W Indiach, właściciele sklepów z Bhang Lassi, używają kremu kokosowego, mleka, jogurtu, kefiru, migdałów, pistacji lub orzechów nerkowca, aby tworzyć wiele odmian tego napoju. Najczęściej dodawanymi przyprawami do napoju są: szafran, kardamon, koper, cukier i pieprz.

“Czarny pieprz jest koniecznością. Pomaga usunąć efekty niepożądane związane z używaniem marihuany.” – mówi Madhu.

Julianna Carella, założycielka “Auntie Dolores”, jest dobrze znana ze swoich umiejętności tworzenia potraw i napojów konopnych. Podczas tworzenia konopnego shake’a, Carella wykorzystuje wysokiej klasy olej konopny. Twierdzi, że ważne jest, aby wiedzieć ile porcji marihuany chcemy dodać do napoju.

“Zwykle, 10 mg jest uważane za jedną porcję. Całość należy podgrzewać z kilkoma łyżkami oleju kokosowego.” – mówi Carella.

Madhu powiedział, że od jakości napoju zależy wiele.

“Jakość jest zależna od źródła pozyskania rośliny. Próbka z Odisha zawiera 7% THC i 1% CBD, natomiast próbka z Rajasthan ma w sobie 11% THC i 0% CBD.”


Trudno jest znaleźć ten napój poza granicami Indii. Jedynie firma “Siddhi Tonics”, wytwarza produkty Bhang Lessis.

“Bardzo staraliśmy się, aby nasze produkty nawiązywały do tych wykonanych metodą tradycyjną. Używamy oryginalnych technik podczas tworzenia Bhang.”
– mówi Madhu.
ODPOWIEDZ