Orzechowe, bezglutenowe ciasteczka CBD

Przepisy na różne potrawy z użyciem cannabis oraz nasion konopi w domowej kuchni.
Awatar użytkownika
kopiko
Gibony
Gibony
Posty: 45
Rejestracja: 1 sie 2016, o 07:34

Orzechowe, bezglutenowe ciasteczka CBD

Post autor: kopiko »

Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać marihuanę w kuchni ten przepis jest dla Was! Orzechowe, bezglutenowe ciasteczka o wysokiej zawartości CBD zawierają też dużą porcję białka, a ich przygotowanie zajmie mniej niż godzinę.

Ciasteczka z CBD są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Spożywanie produktów bogatych w CBD jest zalecane osobom, które borykają się z takimi dolegliwościami jak przewlekłe stany zapalne, nudności, stany lękowe, depresja, nowotwory, stwardnienie rozsiane, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, padaczka, a także wiele więcej. Ponadto, dzięki niskiej zawartości cukru są dobrą alternatywą dla słodyczy dostępnych w sklepach.

Potrzebne składniki


1 szklanka naturalnego masła orzechowego (np. masło Primavika bez dodatku soli i cukru)
½ szklanki zamiennika cukru (np. stevia lub ksylitol)
1 jajko
1 miarka waniliowego białka ryżowego (lub innego)
1g kiefu o wysokiej zawartości CBD, a niskiej zawartości THC (można także wykorzystać susz, jednak trzeba użyć go więcej niż pyłku – minimum 5g, choć jest to kwestią indywidualną. Przy wyborze suszu sięgamy po odmiany medyczne bogate w CBD)

Sposób wykonania

1.Rozgrzać piekarnik do temperatury około 165*C
2.W miseczce wymieszać wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (jeżeli masa jest zbyt gęsta możemy rozrzedzić ją dolewając odpowiednią ilość mleka roślinnego lub krowiego)
3. Z otrzymanej masy formujemy kilka/kilkanaście małych kulek i wkładamy je do lodówki na około 15 minut – dzięki temu ciasto będzie miało bardziej zwartą konsystencję i łatwiej je będzie rozwałkować
4.Po upływie kilkunastu minut wyciągamy masę z lodówki formujemy ciasteczka
5.Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, po czym wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia – świeże, ciepłe ciasteczka prosto z piekarnika mogą się rozpadać


Tak przygotowane ciasteczka to pożywna przekąska idealna dla osób będących na diecie bezglutenowej, a także wszystkich tych, którzy dbają o swoje zdrowie.

Dodatkowe składniki


Przepis można dowolnie modyfikować dodając różnego rodzaju ziarna, zboża, bakalie dzięki czemu ciasteczka będą miały jeszcze lepsze właściwości odżywcze dla naszego organizmu. Jeśli zależy nam, aby ciasteczka pozostały bezglutenowe musimy pamiętać jednak o odpowiednim doborze dodatków, ponieważ niektóre rodzaje mąk i ziaren zawierają gluten. Bezglutenową opcją są dodatki takie jak: amarantus, pestki dyni, pestki słonecznika, quinoa czy siemię lniane.
ODPOWIEDZ