Placki buraczane z mąką konopną

Przepisy na różne potrawy z użyciem cannabis oraz nasion konopi w domowej kuchni.
Grabarz
Gibony
Gibony
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2015, o 13:07

Placki buraczane z mąką konopną

Post autor: Grabarz »

hempkejks.900.600.s.png
Mąka konopna to jedna z najzdrowszych mąk. Zawiera mnóstwo minerałów, cennych kwasów omega – przede wszystkim kwas foliowy. Dlatego buraczane placki w tej wersji są idealne na aktualną porę roku – właśnie teraz powinniśmy jeść potrawy bogatsze w kwasy tłuszczowe i mikroelementy. Do dzieła!

Składniki:

3 buraki
¾ szklanki maki konopnej
¼ szklanki mąki pszennej
jajko kurze
woda
sól
olej do smażenia

Buraki umyj, zmiksuj na pastę w blenderze, przełóż do oddzielnego naczynia. Dodaj mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzej z odrobiną oleju, masę na pancakes nakładaj większą łyżką, nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Placki podsmaż z obu stron i odkładaj na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu. Podawaj razem ze świeżymi ziołami i warzywami oraz z lekkimi sosami.
ODPOWIEDZ