Białko konopne w kuchni

Przepisy na różne potrawy z użyciem konopi, nasion konopi.
Angela
Gibony
Gibony
Posty: 85
Rejestracja: 31 lip 2018, o 12:39

Białko konopne w kuchni

Post autor: Angela » 10 sty 2019, o 10:40

Jak powstaje ten produkt? Małe, przypominające gorczycę, nasiona konopi mielone są dokładnie, a następnie wyciskany jest z nich olej. Pozostaje miazga, która jest suszona i rozcierana na drobny proszek. Co ciekawe, proszek ze względu na sporą zawartość chlorofilu jest zazwyczaj zielony. 100 gramów proszku zawiera 54 g białka, 23 g węglowodanów (tylko 4 g cukru i 18 g błonnika) oraz 11 g tłuszczu.

Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa. Zajmuje pod tym względem drugie miejsce, po białku sojowym. Ważne jest jednak, że białko konopne jest o wiele lepiej przyswajalne niż białko sojowe. Dlatego więc do tej pory było ono używane głównie przez osoby zajmujące się na co dzień zawodowo aktywnością fizyczną. Produkt ten pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w sprężyste mięśnie. Nie zawiera glutenu, laktozy ani produktów GMO.

Białko konopne może być stosowane przez wegetarian, wegan czy osoby poszukujące protein pochodzenia roślinnego. Ten rodzaj białka może być również ciekawą opcją suplementacji dla osób spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego, a także tych, którzy potrzebują dodatkowej podaży protein np. sportowców.

Białko konopne nie jest jedynym obiektem zainteresowania naukowców, bowiem dotychczas prowadzono również badania nad hydrolizatami białka konopnego. Hydrolizaty białka powstają w wyniku kontrolowanego działania enzymów trawiennych na białko (dużą cząsteczkę) w wyniku czego powstają mniejsze cząsteczki – peptydy i aminokwasy. Hydrolizat białka konopnego był badany pod kątem jego zastosowania w obniżaniu nadciśnienia tętniczego u szczurów- co ważne, z pozytywnym wynikiem. Naukowcy są zdania, że za efekt hipotensyjny (obniżający ciśnienie tętnicze) są odpowiedzialne peptydy, które charakteryzują się znaczną aktywnością antyoksydacyjną polegającą na zdolności do neutralizowania szkodliwego oddziaływania reaktywnych form tlenu oraz wolnych rodników. Oznacza to tyle, że peptydy zawarte w hydrolizacie białka konopnego są antyoksydantami przez co mogą mieć wpływ na poprawę kondycji śródbłonka naczyń krwionośnych np. w zakresie jego zdolności do reagowania na substancje mające wpływ na regulację ciśnienia krwi.

Naukowcy stwierdzili, że konopie wspomagają zdrowy metabolizm i wzmacniają system odpornościowy. Powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka.

Tyle słowem wstępu, bo teraz przedstawimy Wam sposoby na praktyczne wykorzystanie białka konopnego w kuchni.

Truskawkowo-konopne nana ice cream

Uczepiłam się tych lodów z banana jak rzep psiego ogona, aj noł, ale kto jadł ten wie, że nie mają sobie w świecie lodów równych. Dlatego zakończymy naszą zieloną piątkę chłodnym akcentem.

Potrzebujesz:

4 zamrożonych bananów

½ kg truskawek (najlepiej takich trzymanych 30 minut w zamrażarce lub po prostu mrożonych)

½ szklanki mleka roślinnego (wybranego, ja użyłam kokosowego)

2 łyżek białka konopnego

Blendujesz do otrzymania odpowiedniej konsystencji, zacierasz rączki, przekładasz do pucharków

Owocowe smoothie z białkiem konopnym


Składniki:

1 kubek mleka do wyboru (może być konopne, migdałowe, sojowe)
1 średni banan
2 łyżki białka konopnego
1/4 łyżeczki cynamonu
Trochę miodu, stewii lub innego cukru do słodzenia (opcjonalnie)
Dodatki wedle uznania



Wykonanie:

Wszystkie składniki wystarczy zblendować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Można schłodzić w lodówce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia Konopna”