Nie tylko THC działa na receptory kannabinoidowe

Artykuły i informacje o marihuanie oraz różnych innych narkotykach.
Mia
Gibony
Gibony
Posty: 49
Rejestracja: 29 sie 2018, o 12:43

Nie tylko THC działa na receptory kannabinoidowe

Post autor: Mia »

Tetrahydrokannabinol (THC) wywołuje określone efekty w organizmie, ponieważ posiada zdolność łączenia się z receptorami m.in. receptorami kannabinoidowymi- CB1 i CB2. Receptory kannabinoidowe typu 1 (CB1, CNR1) – kannabinoidowe receptory sprzężone z białkami G występujące w wielu rejonach mózgu, jedne z najliczniej reprezentowanych receptorów neuronalnych. Razem z receptorami CB2 są częścią układu endokannabinoidowego.

Receptory kannabinoidowe typu 1 występują głównie w rejonach mózgu takich jak móżdżek czy jądra podstawne. Oddziaływanie ligandów CB1 na komórki struktur związanych z kontrolą pobierania pokarmu czy regulacją odczuwania bólu przez receptory kannabinoidowe typu 1 wiąże się głównie z regulacją łaknienia, motywacji do jedzenia oraz odczuwania bólu.

Receptory kannabinoidowe typu 2 występują głównie w obwodowym układzie nerwowym. Oddziaływanie ligandów CB2 na komórki układu odpornościo­wego przez receptory kannabinoidowe typu 2 wiąże się głównie z regulacją procesów odpowiedzi immunologicznej.

Tetrahydrokannabinol nieco silniej aktywuje receptory CB1, a ich pobudzenie wywołuje działanie psychoaktywne w postaci słynnego uczucia bycia na „haju”, jakie pojawia się po spożyciu marihuany. Niemniej jednak receptory te mają niebagatelny wpływ na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie człowieka i regulują m.in. nastrój, czuwanie, funkcje poznawcze czy odczuwanie bólu. Jeśli wydaje się Wam, że jedynie THC posiada powinowactwo do receptorów CB1, to jesteście w dużym błędzie, bo substancji/czynników, które mogą mieć bezpośredni lub pośredni wpływ na receptory kannabinoidowe, jest naprawdę sporo. Oto i one.

Kofeina/nikotyna/morfina

Kofeina i nikotyna zwiększa ilość receptorów CB1 [ R ] stymuluje uwalnianie endokannabinoidów, takich jak anandamid [ R ]. Tak więc przewlekłe używanie nikotyny i kofeiny zwiększa poziom naturalnych kannabinoidów, szczególnie w układzie limbicznym mózgu[ R ]. Wykazano także, że receptory CB1 są zaangażowane w powstawanie uzależnienia od nikotyny [ R ].Morfina zwiększa ilość receptorów CB1 u ludzi [ R ]

Stres

Zbyt stresujący tryb życia obniża ilość receptorów CB1 w niektórych częściach mózgu [ R, R ]. Nasilony i długotrwały stres powoduje bowiem zwiększone wydzielanie glukokortykosteroidów z kory nadnerczy. Jednym z nich jest kortyzol, który w wysokich stężeniach znacznie zmniejsza ilość receptorów CB1 w hipokampie, co prowadzi m.in. do obniżenia zdolności do uczenia się i zapamiętywania.

Aktywność fizyczna

Regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych sprzyja zwiększeniu czułości receptorów CB1 [ R ], dzięki czemu składniki konopi lub obecne w naszym organizmie naturalne kannabinoidy- endokannabinody np. anandamid, mogą efektywniej wiązać się z tym receptorem, a tym samym wywoływać określone działanie. Z badań opublikowanych w 2003 r. można wywnioskować, że ćwiczenia o umiarkowanej intensywności, choć trwające przez dłuższy okres czasu np. bieganie czy jazda na rowerze, wywołują znaczny wzrost stężenia anandamidu. Jak przypuszczają badacze, to właśnie ten związek może być odpowiedzialny za zjawisko „euforii biegacza”. Tym mianem określa się poprawę nastroju, wzrost wytrzymałości fizycznej u sportowca oraz zwiększenie progu bólowego (wzrost odporność na ból). Wcześniej sądzono, że za wystąpienie tego zjawiska odpowiedzialne są endorfiny.

Produkty żywieniowe/ suplementy diety zawierają w swoim składzie takie składniki, które mają bezpośredni lub pośredni wpływ na receptory kannabinoidowe CB1. Oto i one.

Oliwa z oliwek Extra Virgin [ R ]

Cukier owocowy- fruktoza [ R ]

Skrobia oporna [ R ]

Wapń, potas zwiększają aktywność receptorów CB1 [ R, R , R ]. Z kolei kwas foliowy (witamina B9) i witamina A zwiększają ilość tych receptorów [ R ,R , R ].

Zielona herbata i zawarty w niej galusan epigallokatechiny (EGCG) [ R ]

Czekolada, szczególnie gorzka [ R ]

Inozytol [ R ]

Resweratrol [ R , R ]- pisaliśmy o nim w artykule ARTYKUŁ

Honokiol [ R ] informacje o tym związku znajdziecie w artykule ARTYKUŁ

Kapsaicyna (w chili) [ R ] o jej ciekawych właściwościach poczytacie tutaj ARTYKUŁ

Agmatyna zwiększa przeciwbólowy efekt działania kannabinoidów ( na razie w modelu zwierzęcym) ARTYKUŁ

Izoflawony sojowe, w tym genisteina [ R ]

Kava kava zawarta w pieprzu metystynowym– od sierpnia tego roku surowiec ten nie jest klasyfikowany jako środek odurzający, a jego posiadanie jest w Polsce legalne [ R , R].
ODPOWIEDZ