Nalewki ojców Bonifratrów

Alkohole takie jak piwo i wino oraz wódka a także whisky, alkohol własnej roboty.
Awatar użytkownika
BuraSuka
Gibony
Gibony
Posty: 14
Rejestracja: 30 cze 2015, o 13:11

Nalewki ojców Bonifratrów

Post autor: BuraSuka »

A oto kilka nalewkowych przepisów o.o. Bonifratrów:

Nalewka z czarnej porzeczki
Na jedną część świeżych owoców czarnej porzeczki bierzemy 10 części wódki. Proporcje te można zmienić zwiększając ilość owoców, wtedy otrzymamy wyciąg o mniejszym stężeniu alkoholu. Otrzymany specyfik poprawia krążenie i przeciwdziała przeziębieniom.

Nalewka chrzanowa
Około 100 g tartego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki, odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce, a następnie odcedzamy przez gęste płótno. Tak otrzymaną nalewką smarujemy chore miejsca w bólach korzonkowych, rwie kulszowej i reumatyzmie.

Nalewka z dzikiej róży
500 g owoców dzikiej róży i 50 g cukru zalewamy 1 litrem mocnego, dobrego wina i stawiamy w ciepłym miejscu. Po tygodniu zlewamy i przecedzamy. Pijemy raz lub dwa razy dziennie po jednej małej literatce. Jest to środek ogólnie wzmacniający i zawiera dużą ilość witamin.

Nalewka jałowcowa
100 g jałowca zalewamy szklanką wódki. Po tygodniu zlewamy i wyciskamy starannie sok przez płócienny woreczek. Przechowujemy w ciemnym szkle. Nalewka ta ma działanie moczopędne i żółciopędne, pomaga w zaburzeniach trawiennych. Zażywamy 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli na pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Wino nagietkowe
40 g świeżych, ciemnopomarańczowych (nie jasnożółtych) kwiatów nagietka zalewamy butelką wina gronowego i macerujemy przez 14 dni. Następnie przecedzamy, dodajemy 30 g soku dziurawcowego (można kupić w aptece). Pijemy 2-4 razy dziennie po małym kieliszku, na godzinę przed jedzeniem. To lecznicze winko jest środkiem ogólnie wzmacniającym.
ODPOWIEDZ