"Must Have" dobrej imprezy przy grillu

Wszystko co związane ze światem mężczyzn.
Awatar użytkownika
Rastafari
Gibony
Gibony
Posty: 91
Rejestracja: 3 paź 2014, o 09:31

"Must Have" dobrej imprezy przy grillu

Post autor: Rastafari » 18 maja 2015, o 11:54

Ciepłe dni, budząca się do życia przyroda, zachęcają do przebywania na świeżym powietrzu. Idealną formą spędzania wolnego czasu na łonie natury jest grillowanie. I nie chodzi tu tylko o sposób przyrządzania potraw, ale też o możliwość spędzenia wolnego czasu z bliskimi nam osobami. Szczęśliwi posiadacze własnego ogrodu wykorzystują każdą wolną chwilę, aby cieszyć się jego urokami. Chętnie też urządzają w nim spotkania rodzinne, z przyjaciółmi, właśnie przy grillu. Takie spotkanie musi być wcześnie przygotowane, aby w jego trakcie nie było przykrych niespodzianek.


Odpowiedni Grill to podstawa

Punktem honoru wytrawnych miłośników grillowania jest posiadanie w ogrodzie stacjonarnego, murowanego grilla, z różnymi poziomami na rusz i uchwytami na akcesoria. Najczęściej przy takim grillu jest też utwardzone miejsce na stół i krzesła. Osoby, które grillują tylko okazjonalnie, najczęściej decydują się na zakup grilla przenośnego. Do ogrodu wybieramy raczej tradycyjny węglowy lub gazowy. Gazowe grille są łatwiejsze w obsłudze. Nie ma problemu z rozpalaniem, posiadają możliwość regulacji temperatury, wyposażone są w specjalne rynienki do odprowadzania tłuszczu, są też zaopatrzone w wiórkowe wkładki różnych gatunków drzew, dzięki którym nadają potrawą charakterystycznego aromatu. Korzystając z tradycyjnego przenośnego grilla węglowego, musimy pamiętać o zapasie węgla lub brykietu. Aby ułatwić sobie rozpalanie, dobrze zapatrzyć się w ekologiczną rozpałkę. W sprzedaży są też bardzo wygodne, elektryczne grzałki do rozpalania grilla.



Męskie gadżety


Do grillowania potraw najczęściej wykorzystywanymi akcesoriami są łopatka do przewracania, szczypce, widelec, uniwersalny ruszt obrotowy, rękawica ochronna i fartuch. Są jednak dania, które łatwiej będzie grillować posiadając dodatkowe akcesoria. Panowie, którzy zajmują zwykle honorowe miejsce przy ruszcie, doskonale odnajdą się przy poszukiwaniu specjalistycznych dodatków.

Grillując szaszłyki zrobimy to bez problem, jeżeli szpikulce z szaszłykami umieścimy w specjalnym stojaku. Takie stojaki są też przydatne do grillowania żeberek czy podudzi z kurczaka. Jeżeli chcemy grillować hot-dogi, bardzo ułatwimy sobie pracę, używając do tego specjalnego rollera. Miłośnicy grillowanych hamburgerów powinni dodatkowo zaopatrzyć się w prasę do hamburgerów. Z kolei delikatne krewetki bezpieczniej będzie upiec na tacce do grillowania owoców morza. Potrawy grillowane na klonowych lub cedrowych deseczkach nabierają dodatkowego aromatu.

Znawcy grillowania potrafią określić kiedy mięso jest gotowe. Osoby z mniejszym doświadczeniem powinny zaopatrzyć się termometr do mięsa. W sprzedaży są termometry z bluetooth, który łączy się bezprzewodowo ze smartfonem i informuje o konieczności zdjęcia go a rusztu.



Grillowe menu

Mając grilla i niezbędne akcesoria, musimy zastanowić się, jakie dania przygotować. Oczywiście decydują o tym upodobania kulinarne nas oraz naszych gości. Najbezpieczniej jest zdecydować się na dwa rodzaje mięsa. Mięso przeznaczone na grilla musi być świeże, dobrej jakości i koniecznie zamarynowane dzień wcześniej. Do marynowania najlepiej użyć gotowych przypraw sprawdzonych firm, które nadadzą właściwy smak.

Jeżeli zdecydujemy się na tradycyjne wieprzowe żeberka lub karkówkę, to dla osób które nie jedzą wieprzowiny, przygotujmy coś z kurczaka, udka lub filety, też odpowiednio wcześniej zamarynowane. Do potraw mięsnych grillowanych, koniecznie przygotujmy smakowite sosy - doskonale sprawdzą się te, które możemy nabyć gotowe w sklepie.

Efektownym i smacznym daniem są szaszłyki, które można dopasować do gustów wszystkich gości. Można przygotować szaszłyki z kurczaka i ananasa, tradycyjne z wieprzowej polędwiczki, boczku, papryki i cebulki. Dla osób, które nie jedzą mięsa, szaszłyki z krewetek i melona lub cukinii lub szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków.

Nie może też zabraknąć grillowanych serów. Grillowane oscypki lub sery pleśniowe w pomidorach i papryce będą znakomitym dodatkiem. Na rusz warto wrzucić również warzywa. Tu wszystko zależy od naszej pomysłowości. Grillujemy pomidory, paprykę, cebulę, bakłażany, cukinię, ziemniaki, marchewkę, kukurydzę, wreszcie - szparagi np. w szynce parmeńskiej.

Zamiast tradycyjnego pieczywa podajmy grillowany chlebek. Bochenek pokrojonego chleba przekładam masełkiem np. czosnkowym i zawinięty w folię aluminiową w całości grillujemy.

Na deser grillowane owoce, banany, ananasy lub figi.



Zapięte na ostatni guzik


W ogrodzie wybieramy zaciszne miejsce, osłonięte od wiatru i jednocześnie takie, gdzie nasze grillowanie nie będzie przeszkadzać innym osobom. Wybieramy równy płaski teren, aby grill, stół i krzesła stały stabilnie. Na wypadek przelotnego deszczu lub palącego słońca, stół i krzesła dobrze jest osłonić namiotem. Gdy na spotkanie zaprosiliśmy osoby z małymi dziećmi, warto pomyśleć o miejscu do zabawy z dala od grilla. Przygotujmy piłkę, bule, badmintona czy lotki.

Jeżeli zdecydujemy się na obrus, to zróbmy na rogach węzły, zabezpieczą one przed podmuchami wiatru. Zamiast obrusa można użyć bambusowych podkładek. Unikamy plastikowych naczyń jednorazowych, takie naczynia nie wpływają pozytywnie na nasze zmysły.

Jeżeli nie posiadamy mebli ogrodowych, postawmy na gruby koc.

onet.pl

audass37
Gibony
Gibony
Posty: 1
Rejestracja: 2 cze 2015, o 10:29

Re: "Must Have" dobrej imprezy przy grillu

Post autor: audass37 » 2 cze 2015, o 10:32

Ja ostatnio byłem na firmowym evencie i był właśnie catering szkolenie poznań grill i jedzenie było bardzo dobre. Aż się zdziwiłem, że kiełbasę na grillu można usmażyć lepiej lub gorzej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Świat Mężczyzn”