Sałatka ze smażonym serem camembert i jajkiem sadzonym
Składniki
-Ser Camembert
-Rukola
-Pomidor
-jajko
-pestki dyni
-Sok z cytryny
-Oliwa z oliwek
-Musztarda
-Oregano
Przygotowanie
Opłukaną garść rukoli wymieszałam z połową pomidora, którego pokroiłam w kosteczkę. Rukolę i pomidora polałam dresingiem: 2 łyżki oliwy, pół łyżki soku z cytryny, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki oregano.
Na 2 palnikach z małym ogniem położyłam patelnie: na jednej położyłam ser camembert w skórce i przykryłam patelnię pokrywką, na drugiej przyrządziłam jajko sadzone. Podczas smażenia jajka nie przykrywamy patelni pokrywką i unikamy osolenia żółtka, ponieważ od soli robią się nieestetyczne plamki.
Na talerzu ułożyłam garstkę rukoli z pomidorem, posypałam pestkami dyni. Na to delikatnie położyłam gorący ser i jajko.