Kremówka kokosowa
Składniki:
masło, 1/2 kostki
cukier, 1/2 szklanki
mąka tortowa, 2 szklanki
jajka, 3 szt
proszek do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki
na masę budyniową:,
budyń waniliowy, 2 1/2 szt
mleko, 1 l
na masę kokosową:,
jajka., 2 szt
cukier., 1/2 szklanki
wiórki kokosowe, 20 dkg
masło., 1/2 kostki
Opis przygotowania:
1. Z masła,cukru,jajek,proszku i przesianej mąki zagnieśc ciasto. Rozwałkowac,przełożyc do wysmarowanej tłuszczem blachy (20x25 cm). Z proszku budyniowego i mleka ugotowac budyń (musi byc gęsty). Lekko przestudzic, następnie masę wyłożyc na ciasto. Jeżeli będą grudki proszę się nie przejmowac, masa wyrówna się podczas pieczenia.
2. Zrobic masę kokosową: masło rozpuścic, białka ubic na sztywno z cukrem. Połączyc z zółtkami, przestudzonym masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyc na masę budyniową.
3. Ciasto wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 40-45 minut. Smacznego :)
Kremówka kokosowa
Re: Kremówka kokosowa
Bardzo dobre ciasto.