Dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi
: 11 lut 2010, o 15:30
1 kg wiśni
6 dag wiórek kokosowych
50 dag cukru
sok z ½ cytryny
1 opakowanie Żelfix
Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć je do garnka i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać do nich wiórki kokosowe, cukier, sok z cytryny i Żelfix. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po około 20 minutach słoiki odwrócić z powrotem i wynieść do spiżarki.
6 dag wiórek kokosowych
50 dag cukru
sok z ½ cytryny
1 opakowanie Żelfix
Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć je do garnka i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać do nich wiórki kokosowe, cukier, sok z cytryny i Żelfix. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po około 20 minutach słoiki odwrócić z powrotem i wynieść do spiżarki.