Będziemy potrzebować:
1 kg czerwonych buraków
1 kg cebuli
1 kg kabaczka lub cukinii
1 szklanka octu 10%
¾ szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
Buraczki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kabaczek lub cukinię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużego garnka dodać ocet, olej, cukier, sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Razem wymieszać i zagotować. Dodać cebulę i chwilkę pogotować. Następnie dodać czerwone buraki i kabaczek. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 8 minut.
Składniki wystarczą na około 7 słoików po 500 ml.