Pyszne racuchy

Różne przydatne informacje oraz wiele artykułów o konopi.
Awatar użytkownika
Ruda
Gibony
Gibony
Posty: 13
Rejestracja: 9 lut 2010, o 14:47

Pyszne racuchy

Post autor: Ruda »

Potrzebujemy:
* 1/2 kg mąki pszennej
* 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
* szczypta soli
* 1 - 2 łyżki cukru
* 1,5 szklanki letniego mleka
* 1 jajko

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka
). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą ... jak lubicie :-). Jeśli coś zostanie na drugi dzień (jeśli ...), na kilkanaście sekund można włożyć do mikrofali - idealnie to je odświeża, są znów ciepłe, pachnące i miękkie (tak zresztą odświeżam też pączki).

Z podanych przezemnie składników wyjdą około 2 talerze :d
ODPOWIEDZ